Kolumni: Niinistön paluu

Päämajasymposium järjestetään Mikaelissa tulevana lauantaina. (kuva: Tommi Lempinen)

Päämajasymposumin idea syntyi Tertin kartanossa joulun alla 2007. Läsnä kulmahuoneen pitkällä joululounaalla oli lisäkseni Miset Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki, Itse työskentelin tuolloin Länsi-Savon päätoimittajana.

Ajatuksena oli luoda tapahtuma, jossa yhdistyivät päämajakaupungin maine, kesävieraat ja Mikkeli musiikkijuhlat. Puheenaiheina olisivat raha, politiikka ja turvallisuus.

Symposium olisi avoin kaikille kiinnostuneille. Tarkoitus oli kutsua mukaan paikallista väkeä sekä yrityselämän, politiikan ja median edustajia pääkaupunkiseudulta verkottumaan mikkeliläisten kanssa ja keskenään.

Ajatus sai nopeasti kannatusta. Mukaan tiimiin tulivat EU-komissaari Olli Rehn, maakuntajohtaja Matti Viilainen ja kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.

Paljon apua tarjosivat Lenita Toivakka, Olli Nepponen, Markku Kakrianen, Arto Seppälä ja Pauliina Viitamies.

Muutaman vuoden päästä tiedustelimme menestyksellisesti mukaan myös Yleä, jossa toimitusjohtaja Lauri Kivinen, päätoimittaja Atte Jääskeläinen sekä aluejohtaja Petri Kosonen olivat heti hyvin sitoutuneita symposiumiin.

Ensimmäinen symposium heinäkuussa 2008 jännitti kovasti. Mukaan oli värvätty nimekkäitä puhujia, mutta silti ei ollut hajuakaan, löytääkö yleisö paikalle.
Helpotus oli suuri, kun parkkipaikka oli heti aamusta täynnä. Symposium on ollut alusta alkaen myös median suosiossa.

Mannerheim luennon
pitäjien joukko on upea; Siim Kallas, Erkki Liikanen, Juhani Kaskeala, Jörn Donner, Elisabeth Rehn, Antti Herlin, Vera von Fersen, Esko Aho ja Petteri Taalas. Nyt perinnettä jatkaa Olli Rehn.

Tänä vuonna symposium on loisteliaampi kuin koskaan. Europan taloutta, politiikan murrosta sekä puolustusta puivat muun muassa maakunnan omat ministerit Jari Leppä ja Antti Häkkänen.

Erityisen ilahduttavaa on, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa osallistuu juhlasymposiumiin.
Niinistön edellinen vierailu on vuodelta 2009, jolloin hän osallistui symposiumiin eduskunnan puhemiehenä.

Parhainta onnea kymmenvuotiaalle Päämajasymposiumille.