Aholainen etsii uutta alkua

Mikkelin johtavat poliitikot Seija Kuikka (kesk.) ja Markku Aholainen (sd.) kohtasivat keskiviikkona torikahvilassa. Puhuttavaa oli paljon.

Markku Aholainen saapuu tiistaina toritapaamiseen keveällä polkimella. Mieli on korkealla, sillä kaupunginhallituksen puheenjohtajuus oli varmistunut edellisiltana.

Aholainen voitti maanantaina Sdp:n sisäisessä äänestyksessä Arto Seppälän. Se merkitsee sitä, että Aholainen johtaa Mikkelin kaupunginhallitusta seuraavat neljä vuotta. Päätöksen sinetöi uusi valtuusto ensimmäisessä kokouksessaan 12. kesäkuuta.
Aholainen on jo valittu Sdp:n Mikkelin uuden valtuustoryhmän puheenjohtajaksi. Se tehtävä jää.
– Ei ryhmäpuheenjohtajuutta ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta voi yhdistää samalle henkilölle.

Aholainen ei suoranaisesti halua ruotia mennyttä, mutta täysin putkeen ei päättyvä valtuustokausi hänenkään mielestään mennyt.
– Syitä on monia, mutta nyt haluan katsoa eteenpäin.

Aholainen tavoittelee aiempaa parempaa kulttuuria Mikkelin päätöksentekoon. Kohennus koskee koko toimintaketjua.
– Haluan parempaa kulttuuria, jossa valmistelu ja keskustelu ovat avoimia. Kun ratkaisut tuodaan sitten päätöksentekoon, niiden on oltava riittävästi puituja.

Suuria maaleja alkavalla valtuusokaudella ovat sopeutuminen soten aikaan. Kunnissa se tuo suuria muutoksia, kun yli puolet budjetista siirtyy maakunnilla.
– Kaupungin organisaatiota on uudistettava ja laihdutettava. Resursseja on siirrettävä opetukseen ja varhaiskasvatukseen. Kaupungintalolla on tehtävä myös enemmän töitä.

Kuntiin jää silti askarta omiksi tarpeiksi, kun elinvoima olisi saatava kasvuun. Mikkeli tarvitsee parempia palveluja, lisää työpaikkoja ja uusia asukkaita.
– Mikkelin asukasluku ei neljässä vuodassa saa laskea nykyisestä noin 55 000, Aholainen linjaa.

Työtä on edessä ja paljon. Onko sitä jopa niin paljon, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan puolipäiväisyys, ”puolipormestaruus” olisi tarpeen?
– Puolipäiväinen puheenjohtajuus on mahdollinen. Otetaanko se Mikkelissä käyttöön, se päätetään heti valtuustokauden alussa.

Monissa kaupungeissa käytettyä valtuustosopimusta Aholainen ei Mikkeliin kaipaa. Hänen mukaansa asia voidaan hoitaa strategiatyöllä.
Itse hän painottaa strategiassa elinvoimaa ja parempaa kaupunkipolitiikkaa. Mikkelin asema maakuntakeskusten joukossa on saatava paranemaan.
– Yrityselämän kasvu ja kehitys on Mikkelin elinehto. Perusasioitten eli osaavan työvoiman, infrastruktuurin ja palvelujen on oltava kunnossa.

Isoista hankkeista Aholainen haluaa tuupata eteenpäin ainakin Satamalahtea, Siilokorttelia sekä Saimaansivun alueen kehittämistä Ristiinan suuntaan myös asuntomessujen jälkeen.
– Tärkeää on tietysti, että mikkeliläiset laajasti tuntevat Mikkelin omakseen. Tyytyväinen kaupunkilainen on kotakaupunkinsa paras markkinoija.

Aholainen on työteliään mutta myös särmikkään miehen maineessa. Kaikkia hänen valintansa kaupungin ykkösmieheksi ei ilahduta.

Aholainen itse ei tunnista särmikkyyttä, ja epäilijöitä hän rauhoittelee.
– Olen tehnyt 45 vuotta luottamustehtäviä kunnissa ja yrityksissä. Olen tullut ihmisten kanssa toimeen ja saanut aikaan tuloksia. Poliittinen esikuvanikin on Kalevi Sorsa, joka oli konsensusmies kuten minäkin.

Seija Kuikka rakentaa luottamusta

Mikkelin valtuuston tuleva puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.) odottaa alkavalta valtuustokaudelta entistä parempaa yhteistyötä.
– Tältä kaudelta on opittu ainakin se, että kaikkien on sitouduttava yhteistyöhön ja yhteisen linjan löytymiseen, sanoo Kuikka, joka on toiminut viime vuodet kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kuikka haluaa, että nyt työnsä aloittava valtuusto perehtyy toimintaympäristöön ja tekee selkeän pitkäjänteisen strategian ja myös sitoutuu siihen.

Kuikka itse näkee Mikkelin tulevaisuudessa ”positiivisena eteläsavolaisena kaupunkina, jossa asukkaiden on hyvä asua”.
– Tärkeää on, että tänne on myös helppo asettua. Palvelujen ja arjen pitää olla sujuvaa.

Kuntataloudenkin on oltava Kuikan mukaan kuosissa, jos Mikkeli mielii menestyä. Verotuksen on oltava kilpailukykyinen tulokkaiden silmissä.
– Olen kuullut ihmisistä, jotka ovat muuttaneen verotuksen takia pois Mikkelistä.

Kuikka sanoo, että Mikkelissä pitää olla valtuustokauden päättyessä vähintään nykyinen asukasmäärä ja mieluusti vähän enemmänkin.

Valtakunnalliset ennusteet eivät povaa Mikkelillä hyviä aikoja. Niitä vastaan on vastavalitun valtuuston Kuikan mukaan käytävä.
– Uuden valtuusto pitää pohtia, elämmekö ennusteiden mukaan vai rakennammeko itse tulevaisuutemme.

Päättyvää valtuustokautta ovat leimanneet ilmapiiriongelmat ja valtavan pitkät kokoukset. Kuikka haluaa rakentaa parempaa luottamusta tasapuolisella toiminnalla.
– Haluan vaikuttaa siihen, että valtuusto keskittyy siihen mihin se on valittu: johtamaan Mikkelin kaupunkikonsernia ja sen taloutta yhteisesti hyväksytyn kuntastrategian mukaisesti ja yhdessä sovittujen toimintatapojen kautta.

Tuleva puheenjohtaja toivoo, että työnjako Mikkelin päätöksenteossa selkiintyy ja sujuvoituu. Tällä kaudella roolit ovat menneet sekaisin.
– Virkamiehet tekevät omaa työtään valmistelussa ja toimeenpanossa. Poliitikkojen työ on tehdä päätöksiä. Virkamiehille tulee antaa työrauha ja heidän ansaitsema kunnioitus.