24.05.

Oppia ja kokemuksia Nepalista

Pihla Hasasen kävi opintomatkallaan tutustumassa Nepalin Kathmandussa sijaitsevaan Apinatemppeliin. Kuva temppelin huipulta.

Mikkeliläisellä Pihla Hasasella, 20, ei ollut aavistustakaan, mikä häntä odotti lähtiessään opintomatkalle Nepaliin.

Lähihoitajaksi opiskeleva Hasanen toteutti kuukauden kestävän harjoittelujaksonsa Kathmandussa Satyam Day Care Centressä, joka oli Down-lapsille suunnattu koulu.
-Opettelimme lasten kanssa yhdessä  sosiaalisia taitoja, tanssittiin ja jumpattiin.  Kerroin heille Suomesta ja millainen oikea talvi on. Lumi oli heistä erityisen kiinnostavaa.

Hasanen valitsi opintomatkansa kohteen useiden vaihtoehtojen joukosta. Kokemuksen halu maasta, jonka elintaso ei ole verrattavissa Suomeen, sai hänet valitsemaan matkakohteekseen Nepalin.
-Olin lukenut jonkin verran tietoa Nepalista, sen kulttuurista ja liikenteessä, mutta karu todellisuus iski kuitenkin vasten kasvojani heti perille päästyäni.

Roskavuoret teiden laidoilla, kodittomat ihmiset ja kulkukoirat saivat Hasasen toteamaan, että Suomessa valitetaan turhasta.
-Kävin tutustumassa paljon puhuttuun Apinatemppeliin. Temppelin portailla näin paljon köyhiä, joista suurin osa oli todella huonossa kunnossa. Joiltakin heistä puuttui jalat tai kädet. On rikkaus asua Suomessa.

Arjen karuus käy Hasaselle ilmi opintomatkan edetessä päivä päivältä enemmän. Leipä Nepalissa ei ole helpossa.
-On selvää, että mikä arvo rahalla Nepalissa on. Jos sinulla ei ole rahaa, sinulla ei ole ruokaa. Kaikki kerjäläiset eivät edes osanneet puhua. He vaan ojentelivat purnukoitaan jokaiselle ohikävelevälle lantin toivossa.

Hasanen vieraili myös Nepalin psykologissa hoitolaitoksissa.
-Osa hoitolaitoksen asiakkaista oli tullut  erittäin karuista kotioloista. Jotkut heistä olivat joutuneet elämään pienessä koiranhäkissä vuosia ennen laitoksen tuloaan. En usko, että voin koskaan unohtaa niitä valokuvia, joita kyseisistä olosuhteista näin.

Karuista kokemuksista huolimatta Pihla Hasasen matkaan mahtui myös paljon mukavia elämyksiä.
-Ihmiset Nepalissa olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Maisemat vuoristoilla olivat upeita ja kulttuuri mielenkiintoista. Lisäksi Down-lasten kanssa työskentely tällaisessa maassa opetti ja kasvatti minua todella paljon.

Anni Suomela

Kommentit

  1. Teija Pekkola 27/07/2018 06:33

    haluaisin joskus myös päästä vastaavaan. Onneksi sukulaistyttö pääsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.