Muisti-keskus perustettiin yksituumaisesti

Toimikautensa viimeisessä kokouksessa Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti Muisti-keskuksen perustamisesta.

Mikkelin kaupunki sitoutuu tukemaan Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamista Mikkeliin nykyisen Päämajamuseon yhteyteen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Muistin perustamissuunnitelman ja siihen liittyvät alustavat sitoumukset kokouksessaan maanantai-iltana.

Yksituumaista linjausta edelsi vuolas ja osin kriittinenkin keskustelu.

Pitkän yhteiskunnallisenuran tähän valtuuston kokoukseen päättänyt Olli Nepponen (kok.) luonnehti Muistin perustamista kaukaiseksi hypyksi, jossa kaikki kriteerit ei ole kohdallaan.
-Epäilen kahden miljoonan euron riittävyyttä Päämajatalon remonttiin.

Jalkaväkisäätiön hallinnoimaa Jalkaväkimuseota ei Nepposen mielestä saisi liittää Muisti-keskuksen tuleviin tilaratkaisuihin. Säätiön on hänen tietojensa mukaan ilmaissut siirtävänsä Jalkaväkimuseon Hämeenlinnaan, jollei museo jää Mikkelin vanhankasarmin alueelle.

Raimo Heinänen (ps.) sijoittaisi Muisti-keskuksen Jalkaväki-museon naapuriksi.
– Missä on liiketoiminnan suunnitelma. Nyt eletään liiaksi toiveiden varassa.

Markku Turkia (sd.) halusi katsoa myönteisesti eteenpäin.
– Meillä on historiallinen perintö ja suorastaa velvollisuus sijoittaa Muisti Mikkeliin.

Turkia, Raine Lehkonen ja Markku Aholainen halusivat demariryhmän ponnen tukemana selvittää Mikkelin koko museotoimen tilaratkaisut kerralla.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Kirsi Olkkonen (kesk.) näki Muisti-keskuksen tärkeäksi Mikkelin seutukunnalla ja koko Suomelle. Edistettäväksi museohankkeeksi hän nosti myös Ristiinan Kosoniemellä sijaitsevan sotakoulun.

Myöntäelämistä Muisti-keskus sai myös Pekka Pöyryn (kesk.) ja Juha Vuoren (kok.) puheenvuoroissa.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan päätös merkitsee sitä, että kaupungin asema muistitiedon ja digitaalisen tietovaraston keskuksena vahvistuu entisestään. Kuluneen valtuustokauden viimeisessä kokouksessa tehty päätös Muistin tukemisesta on valtuuston työskentelyn loppuhuipennus ja Mikkelin lahja 100-vuotiaalle Suomelle.

Muistin projektipäällikkö Pia Puntanen korostaa, että kyseessä on uudenlainen esittämistapa ja lähestymiskulma sotaan. Erityistä painoa annetaan ihmisten kokemuksille sodassa. Kokemukset ovat uniikkeja mutta tunteet universaaleja.
– Muisti kertoo tarinaa, jota ei saa unohtaa.

Sotiemme ajasta kertova tieto- ja kokemuskeskus Muisti sijoitetaan Mikkelin keskustassa sijaitsevaan Päämajataloon, jossa on jo ennestään Päämajamuseo.  Marsalkka Mannerheim johti sotatoimia rakennuksessa sijainneesta päämajasta talvi- ja jatkosotien aikaan. Muistia varten tiloihin tehdään remonttia ja muutoksia, joiden kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti kaupunki sitoutuu yhteensä 350 000 euron pääomasijoituksiin, josta tukisäätiöön tulee 250 000 euroa ja osakeyhtiöön 100 000 euroa. Lisäksi kaupunki sitoutuu antamaan osakeyhtiölle vuosittain 50 000 euron avustuksen, mikäli tukisäätiön kokonaisrahoitus toteutuu suunnitellun mukaisesti.

Mikkelin kaupunki tekee lopullisen päätöksen Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamisesta kokonaisrahoituksen selvittyä kaupungin vuoden 2018 talousarvion yhteydessä.

Antero Heikkinen