27.04.

Sotakokemukset eläviksi

Amanuenssi Olli-Pekka Leskinen viimeistelee Jos se olisin ollut minä -näyttelyä Päämajamuseossa.

 

 

Heti vapun jälkeen Päämajamuseossa avattava Jos se olisin ollut minä -näyttelyssä kokeillaan uutta näyttelytekniikkaa, joka tulee aikanaan laajasti käyttöön Mikkeliin suunnitellussa Sodan ja rauhan keskus Muistissa.

Jos se olisin ollut minä -näyttelyn avaa johdanto, joka sijoittaa suomalaiset lapset, naiset ja miehet sodan ajan toimintaympäristöihinsä.

-Miehet olivat rintamalla, ja naisten tehtäväksi jäi suuri vastuu kodeissa, pelloilla ja tehtaissa, kertoo Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen.

Ihminen sodan jaloissa -osio käy kronologisesti läpi toisen maailmansodan tapahtumat ja sen kuinka ne vaikuttivat siviileihin. Osio on toteutettu interaktiivisena kosketusseinänä, eli kävijä voi seurata ja tutkia esitystä suurelta jättinäytöltä ja ohjata sen toimintoja käden kosketuksella.

-Esitys sisältää neljä pysähdyspaikkaa, joita ovat talvisodan, jatkosodan, Lapin sodan syttymishetket sekä rauha.

Karjalaisten evakkotaipaleesta saadaan tuntumaa taiteilija Hanneriina Moisseisen syntymäpäivä-aineiston pohjalta koostetun animaation avulla.

-Tarinassa on draamaa, sillä lähtökäsky evakkoon tulee juuri, kun talon lehmä alkaa poikia.

Sotakirjeenvaihtoon perustuva osio esittelee ajatustenvaihtoa, jota käytiin rintamamiesten ja kotirintaman välillä. Näyttelyssä kävijä voi seurata neljää erillistä kirjeenvaihtoa, joissa sodan ajan surut ja ilot käydään läpi tavallisten ihmisten näkökulmasta.

Jos se olisin ollut minä -osiossa näyttelyvieras voi valita henkilötarinnan oman kiinnostuksensa mukaan. Henkilöiden tarinat kerrotaan kosketusseinällä, jossa henkilöhahmot ovat lähes luonnollisen kokoisia.

Näyttelyn viimeinen osa on Pakolaisuus nyt, jossa visualisoidaan ajankohtaista pakolaiskriisiä. Pakolaisia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Jos mukaan lasketaan valtiorajojen sisäinen pakolaisuus, niin heitä on jo 65 miljoonaa henkeä.

-Visualisoinnilla halutaan herätellä ihmisiä miettimään näitä asioita. Se mitä tapahtui reilut 70 vuotta sitten voi tapahtua myös tänä päivänä.

Näyttelyssä on esillä paljon ääntä ja kuvaa. Näyttelytilan äänimaisema pidetään miellyttävänä äänisuihkujen avulla, joilla ääni voidaan suunnata kohtalaisen rajatulle alueelle.

-Olen tyytyväinen näyttelyyn. Ainut mitä jään museologina ja näyttelyasiantuntijana kaipaamaan ovat aidot esineet. Aidot esineet voivat tuoda museonäyttelyyn syvyyttä jota muut näyttelyitä tarjoavat tahot eivät voi tarjota. Ehkä vielä täydennämme näyttelyä aidoilla esineillä esimerkiksi ensi syksynä.

Näyttelyn kaikki multimediaesitykset tulevat verkkoon näiltä näkymin ensi vuoden alusta. Tämän vuoden ne ovat nähtävissä vain Päämajamuseossa.

Jos se olisin ollut minä -näyttelyä on suunniteltu Sodan ja rauhan keskus Muistin valmistelun yhteydessä. Noin 5 miljoonaa euroa maksava Muistu avataan Päämajatalossa vuonna 2019, mikä rahoitus ja päätökset saadaan ajoissa valmiiksi.

Näyttely avataan tiistaina 2. toukokuuta klo 12. Kaikki kiinnostuneet voivat tutustua tuona päivänä Päämajamuseon ja Viestikeskus Lokin näyttelyihin maksutta klo 12-17. Asiakkailla on myös mahdollisuus osallistua opastetuille kierroksille. Naisten sota-opastukset lähtevät Rautatieasemalta klo 12 ja 14 ja Tulikäskyjä ja toteutuksia Päämajamuseolta klo 13 ja 15. Lippuja opastuksille voi ostaa ennakkoon Päämajamuseolta 29.4.-2.5. 

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.