Kolumni:Herrapula jäi lyhyeksi

Etelä-Savo saanee tänään kaksi ministeriä, eli Jari Lepän ja Antti Häkkäsen.

Hallituksen puoliväliriihestä tuli kohtalaisen vähän varsinaisia jyviä. Etelä-Savossa odoteltiin kuitenkin keskiviikkona oikein kunnon saalista. Maakunta jännitti, tuleeko yksi vai kaksi ministeriä.

Keskiviikkona näytti selvältä, että mäntyharjulaisesta ensimmäisen kauden kansanedustajasta Antti Häkkäsestä, 32, tulee valtioneuvoston jäsen. Kokoomuslähteiden mukaan hänet kruunataan torstaina oikeusministeriksi käytännössä ilman vastaehdokasta.

Häkkäsen tie huipulle oli sukkela. Ei ole kauaa, kun hän vielä kirmasi pallon perässä Virkistyksen riveissä hyvällä menestyksellä. Veri veti kuitenkin urheilun sijasta isä Markun vanavedessä juridiikkaan ja politiikkaan.

Häkkänen kolusi pikatahtia keskeisiä tehtäviä nuorten liiton puheenjohtajana ja pääministerin avustajana. Kansanedustaja hänestä tuli viime vaaleissa hyvällä äänisaaliilla. Viime vuonna hänestä tuli puolueensa varapuheenjohtaja.

Poliitikkona Häkkänen on helposti lähestyttävä ja ammattitaitoinen Hän on erittäin hyvä esiintyjä, jonka kokoomus laittaa usein tv:n ajankohtaisohjelmiin. Pitkälle on nuoren miehen tähtäin, ja pitkälle on eväät.

Keskusta päättäjät ratkaisivat tänään aamupäivällä, onko vihdoin pertunmaalaisen Jari Lepän, 57, vuoro nousta ministeriksi. Viidettä kautta istuva kansanedustaja oli keskiviikkoisten ennusteiden mukaan vahvoilla maa- ja metsätalousministeriksi.

Maa- ja metsätalouden erinomaisesti tunteva Leppä on ollut monesti tarjolla ministeriksi, mutta on aina jäänyt valitsematta. Hänen heikkona kohtanaan on pidetty vähäistä kielitaitoa.

Tokkopa ministerikandidaattien kielipään perään enää kysellään yhtä hanakasti, kun lähes kielitaidoton laborantti Jari Lindström (ps.) on tehnyt tunnollisesti kahden ministerin työt.

Tulipa paikkoja yksi tai kaksi on siunattu juttu, että maakunnan ministeritön kausi jäi näin lyhyeksi. Lenita Toivakka (kok.) siirtyi hallituksesta syrjään viime kesänä ja Olli Rehn (kesk.) joulukuussa.

Toivakan ja Rehnin jälki näkyy monessakin kohden, mutta varsinkin Viitostien remonttirahoissa.

Työtä Suomen ja maakunnan hyväksi on silti uusillekin ministereille.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.