Honkanen on hyvä mimmi

Katriina Honkanen istahti hetken Mikkelin teatterin uudistuvassa aulassa.

Mikkelin Teatterin johtaja Katriina Honkanen oli tiistaihin mennessä ehtinyt sulatella nimeämistään Vuoden naiseksi vajaan viikon.

–Tuntui uskomattomalta, kun tiedän, että Vuoden naisia ovat olleet esimerkiksi Elisabeth RehnMirja PyykköHelena Ranta ja Kirsti Paakkanen.

Pari kolme viikkoa oli Honkasen pidettävä nimitys omana tietonaan ennen julkistusta ja juhlimista viime perjantaina Tampereella.

–Tuntuu edelleen erittäin hyvältä. Ei näitä palkintoja ole niin paljoa tullut.

Honkanen on tehnyt hienon uran teatterissa ja musiikin parissa. Varmasti valitsijoitten eli liike- ja virkanaisten tiedossa oli hyvin myös hänen tyttöjen ja naisten väkivallan vastainen työnsä.

–Luin Meeri Koutaniemen jutun silvotuista tytöistä, suutuin ja päätin tehdä jotakin.

Tuloksena oli Wings to Fly -projekti yhdessä Suomen Planin kanssa. Rahaa hyvään tarkoitukseen koottiin muun muassa isolla konsertilla.

–Oli erittäin hyvä tunne, kun saattoi tehdä jotakin konkreetista yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa. Nyt on suunnitelmia jatkaa jotenkin tätä viime vuonna päättynyttä projektia.

Naisen asemassa on vuoden naisen mukaan kohentamista edelleen Suomessa ja myös teatterissa.

–Naisille on vähemmän rooleja ja pienempi palkka, Honkanen sanoo ja huomauttaa, että Mikkelin teatterissa vallitsee täysi palkka-tasa-arvo.

Ei teatteri tasa-arvossa Honkasen mielestä silti häviä vaikkapa liike-elämälle. Hän kummastelee, että naisia edelleen kehutaan sanomalla heitä hyviksi jätkiksi.

–Miksi emme voisi olla hyviä mimmejä?

Honkasen oma tie teatterin johtotehtäviin kulki hitaasti kypsyen. Savonlinnassa syntynyt tytär seurasi näyttelijävanhempiaan moneen itäsuomalaiseen teatteriin ja kaupunkiin, joista Kuopiosta tuli hänen koulukaupunkinsa.

Honkasen vanhemmat työskentelivät 50-luvulla ennen Katriinan syntymää myös Mikkelin Teatterissa.

Itse Honkanen on tehnyt työtä teatterissa, tv:ssä ja musiikin parissa. Koti on ollut ja on pääkaupungissa.

Mikkeliin hän sai tuntumaa kymmenisen vuotta sitten, kun hän ohjasi menestyksekkäästi Seitsemän koiraveljestä musiikkiteatteriesityksen Mikkelin Teatterille. Sen jälkeen hän vieraili talossa muutamaan otteeseen.

-Yllätin itseni hakemalla teatterin johtajaksi, kun Mika Nuojua oli kertonut lähtevänsä toisaalle,

Johtajan työ ei ole isommin yllättänyt Honkasta, vaikka hän sanookin olevansa elämänsä ensimmäisessä kuukausipalkkaisessa pestissä.

–Ei hallinto ole työni kivoin asia, mutta haluan opetalla uutta, jota en ole aiemmin tehnyt.

Mikkelin kuvioissa Honkanen viihtyy hyvin, vaikka hän on aikuisikänsä asunut Helsingissä. Saapumistaan Mikkeliin hän muistaa lämmöllä.

–Istuin pian valintani jälkeen torikahvilla, ja muistelin isääni, joka teki sen saman joka päivä Kuopion torilla. Auringon lämmössä koin vahvan jatkuvuuden tunteen ja aloin kyynelehtiä ja pyyhkiä kyyneleitä sokeriseen serviettiin, mikä varmaan herätti vähän ihmetystä.