20.04.

Edessä parempi elämä

Hannele Tietäväinen vie Ellis-koiran (vas.)Pankalammen koirapuistoon leikkimään päivittäin. Kuvaan pääsi myös toinen puistossa ahkerasti leikkimässä käyvä rescue-koira Tessu.

Mikkelistä kodin löytänyt Ellis-koira on yksi Venäjän Karjalasta pelastetuista kodittomista tai kaltoin kohdelluista koirista.

Puolivuotiaan Elliksen ja sen kaksi sisarusta Suomeen pysyvää kotia etsimään toi Juuassa toimivan Kodittomien eläinten SOS ry:n vapaaehtoiset työntekijät.

– Ellis sisaruksineen löydettiin rautatieltä – nähtävästi oli tarkoitus, että he kuolisivat junan alle, kertoo Kodittomien eläinten SOS ry:n puheenjohtaja Jarmo Lehikoinen.

– Eräs nainen soitti vapaaehtoiselle työntekijällemme, että rautatiellä juoksentelee pieniä koiranpentuja.

Lehikoinen kertoo, että sopiva ja osaava koti kodittomille eläimille etsitään haastatteluiden avulla.

-Yhdistys miettii tarkkaan kodin sopivuutta eläimelle. Koirasta ja uudesta kodista pyritään saamaan mahdollisimman tarkat tiedot, jotta pysyvä ja huolehtiva koti löytyy.

Koirien kunto tarkastetaan tarkkaan ennen Suomeen tuloa.

– Yhdistys on rekisteröity Eviran Traces-järjestelmään, ja suomalainen rajaeläinlääkäri tarkastaa rajalla jokaisen eläimen. Eläimet ovat Suomeen tullessa rokotettuja, madotettuja, sirutettuja ja yleensä steriloituja tai kastroituja.

Ellis-koiran uudeksi omistajaksi valikoitui mikkeliläinen Hannele Tietäväinen, joka kertoo etsineensä uutta perheenjäsentä pitkään.

-Etsin ensisijaisesti rescue-koiraa, sillä halusin tarjota paremman elämän edes yhdelle koiralle.

Tietäväinen kertoo, että nyt kuukauden uudessa kodissaan asunut Ellis kehittyy ja oppii uusia asioita nopealla vauhdilla.

-Ellis on todella viisas ja nopea oppimaan. Lisää vauhtia kehitykseen lisää se, että koira rakastaa kehuja enemmän kuin mitään.

Kovia kokenut koira opettelee hiljalleen luottamaan ihmisiin ja normaaliin koiran arkeen.

-Koira pelkäsi aluksi kaikkea mahdollista. Tuntemattomat ihmiset, toiset koirat, pimeä, rakennukset ja rappukäyvät tuottivat ongelmia, mutta nykyään vain yksin jääminen ja tuntemattomat ihmiset jännittävät koiraa.

Tietäväinen kertoo, että elämäniloa ja vauhtia Ellis –koiralta ei puutu.

-Elliksen suosikki puuhiin lukeutuu koirapuistossa käynti, käpyjen ja lehtien metsästys, portaiden kiipeäminen ja Sulo-koiran kanssa leikkiminen.

-Lisäksi Ellis on kaikkein huomaavaisin ja rakastavaisin koira, jota olen koskaan tavannut, Tietäväinen hymyilee.

Anni Suomela

 

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.