Kolumni: Sotesta selkoa

Saatko sotesta selkoa, etenkään valinnanvapaudesta? Ei se mitään, eipä näytä saavan muutkaan.
En ole varma, kannattaako valinnanvapauden kaikkia koukeroita myöskään opiskella. Juuri nyt ei näytä siltä, että se astuisi kovinkaan nopeasti voimaan.
Lait ovat lausuntokierroksella, ja monella taholla etenkin valinnanvapaus on saanut täystyrmäyksen. Ei toimi, sanovat asiantuntijat ja kunnat.

Ajastushan on se, että asiakas saa valita vuodeksi kerrallaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen perusterveydenhuollossa. Tämän on määrä merkittävästi tehostaa palveluja ja saada ihmiset nopeasti lääkäriin.

Ruotsissa valinnanvapaus on ollut voimassa kaksi vuotta. Kokemukset naapurista kertovat, etteivät tavoitteet ole toteutuneet kovinkaan hääppöistä.
Firmat keskittävät palvelut vauraille ja vilkkaille alueille. Syrjäseuduille ei palveluja riitä sen enempää kuin ennenkään. Byrokratia kasvaa, mutta yritysten voitontavoittelua ei saada pidettyä aisoissa.

Ongelmat ovat samoja, joita Suomessakin on jo ennalta kavahdettu. Tarjolla on valtava määrä byrokratiaa, kun julkiset palvelut pitää yhtiöittää valinnanvapauden myötä.
Pelkona on, että potin korjaavat kansainvälitset jättifirmat. Ne vievät verot, osingot ja työpaikkoja pois Suomesta.

Muutosta suunnitelmiin haikaillaan vähän joka suunnalla. Ongelmana on, että hallituspuolue kokoomus on lyönyt kantapäät aika syvälle saveen valinnanvapauden puolesta.

Valinnanvapauden pääarkkitehtina häärinyt ex-ministeri Laura Räty (kok.) ja Mikkelin oma poika, ex-kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) ovatkin jo siirtyneet lääkärifirmoihin odottamaan valinnanvapauden hedelmiä.

Elävästä elämästä. Kaverilleni – sanotaan vaikka Karille – tuli kiireellistä leikkaushoitoa vaativa riesa. Hän asettui julkiseen, parin kolmen kuukauden leikkausjonoon.
Odotellessa Kari piipahti myös yksityislääkärillä. Leikkaus olisi järjestynyt helsinkiläisellä klinikalla heti 10 500 eurolla.

Kari sai kuitenkin yllättävän nopeasti ajan Hyksiin, jossa operaatio tehtiin pari viikkoa sitten. Lasku oli 97 euroa.
Olisi varmaan fiksua panna hoidon todelliset kustannukset näkösälle myös julkisissa sairaaloissa. Itse kukin osaa arvostaa enemmän kymppitonnin kuin satasen leikkausta.