Kolumni:
Nainen vaietkoon Mikkelin valtuustossa

”Jokainen mikkeliläisten valitsema valtuutettu on päättäjänä ja puhujana yhtä arvokas, olipa hän sitten mies tai nainen, vanha tai nuori.”

Mikkelin valtuuston innokkaimpien puhujien listaa hallitsee kokenut herrakaarti, Eniten äänessä ovat Raimo Heinänen (ps.), Jukka Pöyry (sit.) ja demareitten Markku Turkia sekä Markku Aholainen.
Seuravaksi tulee kymmenkunta muuta miestä ennen kuin ahkerien puhujien listalla törmää ensimmäiseen naiseen, kaupunginhallitusta johtavaan keskustan Seija Kuikkaan.

Otos parin viime vuoden ajalta kertoo, että naisten osuus valtuustopuheista on alle viidennes. Mukana on aika, jona valtuusto on käyttänyt sähköistä puheenvuoron varausjärjestelmää.
Yksi syy miesten puhevaltaan on sukupuolijakauma valtuustossa, Naisia on 21 ja miehiä 38.
Edelleen miehet ovat ryhmiensä johdossa, jolloin he pitävät paljon ryhmäpuheenvuoroja.
Vääristyneeltä tilasto silti tuntuu. Miksi naiset ovat hiljaa ja miehet äänessä?

Syypäitä ei tietenkään ole tarpeen etsiä. Jokainen mikkeliläisten valitsema valtuutettu on päättäjänä ja puhujana yhtä arvokas, olipa hän sitten mies tai nainen, vanha tai nuori.
Valtuuston moniäänisyys on kuitenkin tavoiteltava asia. Siksi on hyväksi, jos myös naiset ja nuoret saavat ääntään nykyistä enemmän kuuluviin.
Nuoret ymmärtävät vaikkapa perheiden ja koulujen arkea syvemmin kuin me, joilla muistot ruuhkavuosista ovat vuosien tai vuosikymmenten takaa.

Niinpä olisi mitä suotavinta, että nuoret mikkeliläiset jaksaisivat kiinnostua kotikaupungin asioista. Juuri nyt on se hetki.
Puolueilla on kova urakka houkutella ehdokkaita listoilleen. Määräaika päättyy ensi tiistaina.
Kovin leppoisia aikoja ei Mikkelinkään tuleville päättäjille voi luvata. Talous on tiukalla ja päätökset vaikeita.
Poliitikon ura osaa olla karikkoinen. Kiitosta tulee harvoin, mutta työtä on kyllä vuorotta tarjolla.
Toivottavasti moni mikkeliläinen silti harkitsee ehdokkuutta. Yhteiset asiat on hoidettava.
Parasta, että niitä hoitamassa on kaikenikäisiä naisia ja miehiä.