26.01.

Kolumni:
Aivojumppaa saunanlauteilla

Enpä ole ihan varma, onko selvitys oikea sana kuvaamaan ministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneministeriön virkamiehillä teettämää paperia.
Ainakin kansa sai seuratakseen hupaisan episodin, jossa riitti väärinkäsityksiä kuin kotimaisessa mustavalkoisessa elokuvassa.

Bernerin paperi sai huonon startin. Se vuodettiin viime keskiviikkona Ylen kautta päivää ennen kuin ministerin oli määrä pitää oma tiedotustilaisuutensa.
Ministerin ajatukset tulivatkin huolella torpattua ennen kuin esittäjä itse oli ehtinyt sanoa mitään.
Ajatus siis oli, että tiet ja muut väylät pakataan jättiyhtiöön, jota rahoitetaan autoilijoilta kerättävällä käyttömaksulla. Autoverosta luovutaan, jolloin uudet autot halpenevat muutamalla tonnilla vuoden 2018 alussa.
Kuulosti heti tuoreeltaan hyvältä ja pahalta. Hyvä, jos tiet paranevat ja autot halpevat, mutta paha, jos kauppa seisoo vuoden.

Berner ei antanut periksi. Hän oli teettänyt virkakunnallaan töitä viikkotolkulla. Konsultointiakin oli ostettu yli 300 000 eurolla.
Ministeri päätti, että aloitteen takia jämähtänyt autokauppa ainakin pitää saada vauhtiin. Niinpä hän ehdotti sataa miljoonaa euroa autonostajien tukemiseen.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi, ettei valtiolla ole sataa miljoonaa, ja vaikka olisikin, ei sitä sijoitettaisi autoihin vaan lapsiin ja kouluihin.
Bernerin selvityksessä oli paljon hyvää, mutta se tuli esiin väärään aikaan ja väärällä tavalla. Hallituskumppanit rökittivät, koska vaalit ovat lähellä.
Tiestön kunto tai autokanta eivät tällä välin parantuneet vähääkään, joten aihe on edessä vielä vaalikauden aikana.

Kyyhkylän saunassa tiistai-iltana ymmärrys kasvoi huomattavasti, kun puhelin lauteilla Skodansa juuri uuteen vaihtaneen vesijumppakaverini kanssa.
– Miksi ei tehdä niin, että alennetaan autovero viidessä tai kymmenessä vuodessa vähitellen nollaan ja samassa suhteessa nostetaan käyttömaksua. Häiriöitä ei tule, mutta asia tulee hoidetuksi.
Maansiirtokoneen päällä työpäivät viettävä kaverini tosin arveli, että varmaan ministerit ovat viisaampia hoitamaan näitä verotuspuolen hommia. Enpä ole ihan varma.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.