Kansanedustajat luottavaisia

Huoli sairaalasta sai mikkeliläiset liikkeelle suurella joukolla.

Mikkelin keskussairaalan tulevaisuus on hyvä, jos maakunnan kansanedustajat ovat oikeassa. He olivat mikkeliläisten tentattavana sunnuntaina yleisötilaisuudessa Stellassa.

Mikkelin keskussairaalan puolesta -kansanliikkeen järjestämään tilaisuuteen osallistuivat kaikki eteläsavolaiset kansanedustajat savonlinnalaista Hanna Kososta (kesk.) lukuun ottamatta. Keskussairaalan palvelujen säilyttämisellä nykyisellä tasolla vallitsi pääpiirteissään suuri yksituumaisuus.

Pertunmaalainen Jari Leppä (kesk.), mäntyharjulainen Antti Häkkänen (kok.), mikkeliläiset Lenita Toivakka (kok.) ja Satu Taavitsainen (sd.) sekä savonlinnalaiset Kaj Turunen (ps.) ja Heli Järvinen (vihr.) korostivat sote-ratkaisujen ja oman maankunnan asioiden olevan päivittäistä kansanedustajan työtä.

Mikkelin keskussairaalan palvelujen säilyttäminen sai varauksettoman tuen Häkkäseltä, Lepältä, Taavitsaiselta ja Toivakalta.
Savonlinnalaiset Järvinen ja Turunen muistuttivat monipuolisten sairaalapalvelujen tärkeyttä myös itäsavolaisille. Turunen kuitenkin korosti, että Mikkelissä sijaitsevan synnytysosaston tärkeyttä.

Oppositiota edustavat Järvinen ja Taavitsainen nokittelivat valmistelluissa puheenvuoroissaan hallituspuolueiden suuntaan, Hallituspuolueiden Häkkänen, Leppä, Toivakka ja Turunen vakuuttivat, ettei lopullisia päätöksiä maakunnallisten sairaalayksiköiden palvelutasosta ole vielä tehty.
Yleisökysymyksiä oltiin erityisesti huolissaan synnytyssairaalan ja leikkaussairaalan puolesta.
Mikkeliläinen Heikki Kemppainen kyseli kansanedustajilta, miksi koko maan tärkein uudistus on jälleen joutunut poliittisen pelin kohteeksi. Kansanedustajat yrittivät vakuuttaa, ettei näin käy.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Kati Myllymäki halusi poliitikkojen selvittävän ennen päätöksentekoa hoitojen hinnoittelu. Hänen tietämänsä mukaan KYS:n (Kuopion yliopistollisen sairaan) hinnoittelu on lukuisissa asioissa Essoten hinnoittelua selkeästi kalliimpaa.
Myllymäki ei hyväksynyt Toivakan perusteluja, joiden mukaan Etelä-Pohjanmaan pitää saada kaksi sairaalayksikköä ruotsinkielisten palvelujen turvaamiseksi.
– Onko 90 000 ruotsia puhuvaa asiakasta isompi asia kuin 150 000 savoa puhuvaa eteläsavolaista, Myllymäki penäsi.

Mikkelissä keskussairaalan palvelujen säilyttäminen nykyisellään sai yli 600-päisen yleisön liikkeelle kauppakeskus Stellan tiloihin. Kansanliikkeen vetoomuksen puolesta terveydenhoidon ammattijärjestöjen keräämiin nimilistoihin kertyi ripeästi nimiä.

Antero Heikkinen