Rantakylän unelma elää

Maarit Randelin (vas.), Atso Karhi ja Eija Kovanen seuraavat Mikko Katteluksen, Eemil Hyvösen ja Hertta Paunosen työskentelyä Googlen Rantakylän koululle lahjoittamilla tietokoneilla.

Rantakylän yhtenäiskoulun rehtorinkansliassa istuu kaksi vakavaa naista. Rehtori Eija Tynkkysellä ja neuvottelukunnan puheenjohtajalla Maarit Randelinilla on kova huoli rakenteilla olevaa koulua uhkaavista säästöistä.
Yhtenäiskoulun uusia ja uusittuja tiloja rakennetaan parhaillaan. Uusi rakennus valmistuu lokakuussa 2017 ja vanhan osan peruskorjaus elokuussa 2018.

Koulun rakennusten tingitty kustannusarvio on 9.9 miljoonaa euroa. Välineisiin ja kalusteisiin on lisäksi ollut luvassa miljoona euroa.
-Huolestuttavaa on, että edelleen tuntuu olevan säästöihin painetta, naiset sanovat.
Säästöpainetta kohdistuu sekä rakentamiseen että kalustoon. Tynkkynen sanoo, että yhtään ei ole enää varaa tinkiä. Käytävät on minimissä, uusi urheilusali pienempi ja niin edelleen.

Rehtori huomauttaa, että nyt on rakenteilla työpaikka 800 aikuiselle ja lapselle vuosikymmeniksi. Yhtenäiskoulussa on ala- ja yläkoulu sekä esikoulu.
-Olemme rakentaneet tulevaisuuden koulua suurella innolla, mutta kolmesti on jouduttu säästöjen vuoksi piirtämään kaikki uudestaan.

Tynkkynen sanoo, että opettajakunnan usko alkaa olla lujilla, jos vielä joudutaan tekemään muutoksia. Hän varoittaa alibudjetoinnista, jossa on Mikkelissä jo riittävästi varoittavia esimerkkejä.
-Rantakylän uusi koulu ei missään nimessä ole ylihintainen.

Rantakylän yhtenäiskoulun rakentamishintaa voi verrata toisen ison eli Kalevankankaan koulun muutaman vuoden takaiseen rakentamiseen. Se maksoi yli 16 miljoonaa euroa, vaikka on Rantakylän koulua pienempi.
-Emme kaipaa mitään luksusta, vaan järkevän ja modernisti varustetun koulun.
Maarit Randelin kertoo vanhempien viestinä, että kyllä Rantakylään pitää rakentaa kerralla kunnollinen koulu.
-Haetaan säästöä ihan väärästä kohdasta, jos tästä vielä tingitään.

Rantakylässä on tehty vuosia erittäin hyvää työtä Eija Tynkkysen johdolla, joka pari vuotta sitten palkittiin vuoden idearikkaana rehtorina Suomessa. Digi- ja tietotekniikkaopetuksesta on palkittu Mari Muinonen ja Marja-Leena Bilund.
Yhteistyöhön on hankkiuduttu amerikkalaisen hakukoneyhtiön Googlen kanssa, joka on lahjoittanut koululle 120 tietokonetta.
-Vastaavasti he käyttivät meidän tekemää materiaalia Googlen opetushallitusten edustajille järjestämässä seminaarissa Kaliforniassa viime viikolla. Rantakylän yhtenäiskoulu mainittiin siellä positiivisena esimerkkinä kehitystyöstämme

Rantakylän koulu on hankkinut tulevaisuuden koulunsa suunnittelurahaa omatoimisesti Tekesiltä. Yhteistyötä yrittäjyyden eteen on tehty myös paikallisten yritysten, mm. osuuskauppa Suur-Savon kanssa
– Tuntuu, että ei kaupungissa tiedetä, että millaista huipputyötä nämä innostuneet opettajat ja koululaiset täällä Rantakylässä tekevät. Toivon, ettei intoamme latisteta.