Kolumni:
Valtuustokauden duurit ja mollit

Mikkelin kaupunginvaltuusto istui maanantaina seitsemän tuntia.

Mikkelin kaupunginvaltuusto istui maanantaina seitsemän tuntia. Kaupunginhallitus vietti viikkoa aiemmin yhdessä vielä runsaamman rupeaman.
Valtuustokausi on viittä vaille valmis. Mikkelissäkin on aika katsahtaa, mitä muuta edustajamme ovat tehneet yli kuin kuluttaneet housunpersuksia.

Ensin hyvät uutiset. Mikkeliä rakennetaan lähivuosina julkisin varoin yli 300 miljoonan euron jättipotin verran.
Rahalla syntyy monenmoista kuten Viitostietä, keskussairaala, asuntomessut, jätevedenpuhdistamo, monitoimihalli ja keskusarkisto. Näitä hankkeita on valmisteltu ja lobattu hyvin jo vuosia.
Uusia verotuloja ja työpaikkoja sen sijaan karttuu vaisusti, mutta siitä on vaikea ojentaa risuja suoraan Mikkelin päättäjille. Yritysmaailma on Etelä-Savossa samanlaisessa kohmeessa kuin melkeinpä koko maassa.

Massiivisen pitkät kokoukset ovat vaivanneet Mikkelin kuntapolitiikkaa koko vaalikauden. Ne ovat oire ongelmista, joita valmisteluun ja päätöksentekoon liittyy.
Päävastuu työn sujuvuudesta on valtuustoa johtavalla Satu Taavitsaisella (sd.) ja kaupunginhallitusta johtavalla Seija Kuikalla (kesk.).
Valtuustokausi lähti käyntiin väärällä jalalla. Kävi kova kuhina kaupungin työilmapiiristä. Oikein kunnon selkoa ei saatu, oliko kiusattu vai ei.
Vahvoja epäilyksiä ilmeni, että valtuuston puheenjohtaja Taavitsainen olisi harjoittanut epäasiallista käytöstä virkakuntaa kohtaan. Ainakin hänet passitettiin valmennukseen.
Porvaripuolueilla oli luja halu vaihtaa valtuuston puheenjohtajaa, mutta vaihtamatta jäi. Kansa sen sijaan palkitsi Taavitsaisen 2015 eduskuntavaaleissa kansanedustan paikalla.
Todistamatta on, mikä osuus ongelmallisella työilmapiirillä on johtavien virkamiesten pakoon Mikkelistä. Oman kitkansa ovat monet vaihdokset työskentelyyn epäilemättä tuoneet.

Rohkaisevaa on, että Seija Kuikka tunnusti Mikkelin Kaupunkilehdessä (3.11.) olevansa pettynyt valtuustokauden taloudenpitoon.
Tekisi mieli uskoa, että muillekin päättäjille on tarttunut reppuun uusia eväitä. Aidolle yhteistyölle olisi kova tarve.