24.11.

Joulu alkaa elokuussa

Anne-Mari Ollikaisen koti Mikkelin Rantakylässä saa jouluasun jo hyvissä ajoin syksyllä.

Mikkeliläisen Anne-Mari Ollikaisen kotona jouluiset leivonnaiset tuoksuvat jo marraskuussa. Hänen perheensä omakotitalo on koristeltu kauniilla jouluisilla valoilla, uunissa paistuu joulukakku ja piparkakkutalon osat keittiönpöydällä odottavat kokoamistaan.
Alkujaan Suomenniemeltä kotoisin oleva Anne-Marin jouluvalmistelut alkavat jo viimeistään elokuussa korttien, kranssien ja himmeleiden askartelulla.
– Tontut sentään laitan esille vasta joulukuussa, vaikka mieleni tekisi aikaisemminkin, Anne-Mari nauraa.

Anne-Marin muistot lapsuuden jouluista ovat kultaiset ja hän vaalii edelleen perinteistä lapsuudesta tuttua joulua. Heidän perheensä joulupöytään kuuluvat perinteisesti kinkku, laatikot, kalat ja rosolli.
-Syödään hyvin, käydään hautausmaalla, avataan lahjat ja vietetään perheen ja sukulaisten kanssa yhteistä aikaa. Joulupukki vierailee tietysti myös kylässä. Jouluaattona kutsumme sukulaisemme kylään ja joulupäivän vietämme rauhassa mieheni ja lasteni kesken.
– Aattoaamun perinteisiin meillä kuuluu hautausmaalla käynti ja joulupuuro. Tonttu Toljanteri ja television piirretyt lievittävät aattoiltaan huipentuvaa jännitystä. Toisinaan tuntuu, että perheen äiti on lapsia enemmän innoissaan Tonttu Toljanterista, hän myhäilee.

Innokas jouluihminen kertoo, että joulunajassa parasta ovat joulun odottaminen, tunnelma, askartelu ja leipominen.
-Ihanaa on myös vuosi toisensa perään nähdä miten lapset ovat innoissaan joulusta. Joulupukille kirjoitetaan ja pukki myös vastaa kirjeisiin. Joulupöydässä jo innosta täristen odotetaan, joko päästäisiin avaamaan lahjat.

Kysyttäessä Anne-Marin lahjatoiveita hän vastaa hetkeäkään empimättä, että pari uutta kakkuvuokaa tulisi tarpeeseen.
-En myöskään pistäisi pahaksi, jos saisin lahjakortin askartelukauppaan. Voisin sitten saman tien alkaa valmistelemaan seuraavaa joulua, hän vinkkaa.

Anne-Marilla on myös oma yritys, SokeriStory, jonka kautta hän myy käsitöitään ja leipomuksiaan. Hänen käsitöitään pääsee ihastelemaan myös Mikkelin torilla sijaitsevassa muikkukopissa, jonka marraskuun toimijaksi Anne-Marin SokeriStoryn JoulukorttiCafe valittiin. JoulukorttiCafessa pääsee myös askartelemaan joulukortteja ja hörppimään kupposen kahvia tai glögiä.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.