20.10.

Otavan koulutilalta saa maitoa aidoimmillaan

Asiakas pääsee näkemään maidonvalmistajat itse toimistosta navettaan päin olevasta ikkunasta.

Otavan koulutilan navetassa on lauantaipäivisin myynnissä täysin käsittelemätöntä aitoa lehmän raakamaitoa.
Metsämäen tilan Maatalousyrittäjänä toimiva Anu Hämäläinen kertoo, että maitoa on ostettavissa joko litran purkeissa tai omaan astiaan.
– Esimerkiksi leipomiseen ja ruuanlaittoon raakamaito on loistava valinta, toki raakamaitoa juodaan paljon myös pelkiltään, kuten meidän perheessämme.

Maidon valmistusprosessi on mitä yksinkertaisimmasta päästä. Lehmästä saatu maito jäähdytettään, purkitetaan ja myydään kuluttajille sellaisenaan.
– Lehmiltä voi kysyä valmistusprosessista, Hämäläinen nauraa.
– Käsittelemätön maito on maitoa aidoimmillaan. Maito ei saa jäätyä, siihen ei saa lisätä eikä pois ottaa ainesosia. Kylmäketjun on oltava myös lähes katkeamaton.

Otavan koulutilan navetasta löytyy noin 50 lehmää ja uusia tulokkaitakin oli nähtävillä. Asiakas pääsee näkemään maidonvalmistajat itse toimistosta navettaan päin olevasta ikkunasta.
– Minulle on tärkeää, että asiakkaat pääsevät itse katsomaan minkälaisissa puitteissa lehmät meillä ovat. Näin voin näyttää, että meillä ne elävät hyvissä oloissa, eikä salattavaa ole.

Hämäläinen kertoo, että maidon laadun tarkkailu on todella tärkeässä osassa. Näytteitä otetaan tiuhaan tahtiin ja varmistetaan näin, että maito on terveellistä ja laadukasta.
– Maidon myynnillä ei pääse rikastumaan, sillä tarkkailunäytteet ovat hinnakkaita, mutta minulle on tärkeää päästä tarjoamaan kotimaista, puhdasta ruokaa ihmisille.
-Isona plussana on se, että kun myyn tuotetta suoraan asiakkaalle saan myös kiitoksen ja palautteen suoraan itselleni. Lisäksi on mukava päästä juttelemaan niitä näitä asiakkaiden kanssa.

Suomalainen raakamaito on erittäin puhdasta, Mikäli hygieniasta on huolehdittu tarkoin lypsy-, sekä pakkausvaiheessa. Hämäläinen toivoo, että ihmiset saisivat lisää tietoisuutta suomalaisen ruoan puhtaudesta.
-Suomalainen puhdas ruoka on meidän ylpeydenaiheemme. Täällä ei käytetä hormoneja ja laatuseuranta on erittäin tarkkaa. Minä suosin yleensäkin ruokaa joka on prosessoimatonta, kotimaista ja terveellistä.

Raakamaito ei säily niin pitkään kuin pastöroitu maito ja se on käytettävä kahden päivän kuluessa sen hankkimisesta. Anu Hämäläinen antaa maitoa ostettaessa mukaan paperilliset ohjeet, joista löytyy tietoa raakamaidosta ja sen käytöstä.
käsittelemätön maito on syytä kuumentaa vähintään 75 asteiseksi, jos sitä tarjotaan vakavasti sairaalle, pienille lapsille, vanhuksille tai raskaana oleville.
Raakamaitoa on ostettavissa Otavan koulutilan navetasta lauantaisin kello 11- 13.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.