20.10.

Metsänomistaja Leila Lehtinen: Risukosta ei ole leiväksi pöytään

Niemelän talon tilalta löytyy metsän lisäksi myös nautakarjaa.

Mikkeliläinen Leila Lehtinen on elänyt metsän parissa koko ikänsä. Ihastjärvellä sijaitsevan Niemelän talon metsiä hän on omistanut yli kolmekymmentä vuotta.
– Niemelän talo on kotipaikkani ja täällä olen asustanut koko ikäni muutamia opiskeluvuosiani lukuun ottamatta, Lehtinen kertoo.
Puolet metsistä hän on perinyt isältään, mutta vuosien saatossa hänelle yhdessä puolisonsa Ilpo Lehtisen kanssa on kertynyt metsää varsin merkittävä määrä.
– Olin perheemme ainoa lapsi, joten metsät automaattisesti siirtyivät minulle, mutta olen aina ollut kiinnostunut metsistä ja metsänhoidosta. Minun juuret ovat niin syvällä näissä metsissä, ettei tulisi kysymykseenkään luopua metsistä.

Puuhaa Niemelän talon perheellä riittää, sillä metsänhoidon lisäksi Lehtiset harjoittavat naudanlihan tuotantoa.
– Tällä hetkellä tilan työt vievät niin paljon aikaa, että vaikka meillä onkin halua hoitaa metsää myös itse, eivät resurssimme siihen täysin riitä. Metsähoitotyöt meillä pääosin hoitaa metsänhoitoyhdistys.

Suurin virhe minkä metsänomistaja voi tehdä, on metsänhoidon laiminlyöminen. Esimerkiksi uuden taimikon huoltamatta jättäminen kasvukuntoon tekee paljon tuhoa metsänomistajan kukkarossa.
– Silloin ollaan hyvin äkkiä risukon omistajia ja risukon omistaminen ei ole kyllä yhtään hyvä leipälaji. Pitää osata etsiä taho, joka metsästä huolehtii, mikäli oma aika tai voimavarat eivät metsänsä hoitamiseen riitä.

Lehtinen kertoo, että metsäalan tulevaisuudessa näkyvillä on positiivista vireyttä. Uusien Suomeen tulevien tehtaiden myötä Lehtinen uskoo, että myös puunkysyntä on lisääntymässä.
– Ostajia ei koskaan ole liikaa. Toivon todella, että mahdollisesti lisääntyvä puunkysyntä näkyisi myös meidän metsänomistajien kukkaroissa.

Puun hinnasta puhuttaessa Lehtinen toteaa, että vuosien saatossa puun reaalihinta on laskenut. Etenkin kuitupuun hintaa hän kuvailee murhetta aiheuttavaksi.
– Verrattaessa puun hintaa metsänomistajan alkutaipaleitani on hinta muuttunut huomattavasti.
-Vaikka esimerkiksi sellun ja kartongin näkymät ovat hyvät, mutta siitä huolimatta kuitupuun hinta on ollut alhainen. Tämä onkin metsänomistajaa hämmästyttävä asia.

Lehtinen haluaa rohkaista metsänomistajia huolehtimaan metsistään vastuullisesti, sekä hankkimaan tarvittavat metsänhoitamiseen liittyvät tiedot.
– Etenkin naisilla on usein sellainen mielikuva, että ei osata tai tiedetä yhtä paljon kuin miehet. Totuus on, että kyllä se on ihan ihmisestä kiinni miten metsänomistaja omaisuutensa hoitaa. Metsän omistaminen on todella hieno juttu.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.