Kuvaaja vie katsojan luontoon

Kuva: Anne Liukkonen ”Kesällä yövuoron jälkeen kimmelsi aamukaste auringon valossa. Ensin oli tarkoitus kuvata vain pisaroita nurmella, mutta sitten huomasin kärpäsen pisaroiden seassa”

Ristiinalainen Anne Liukkonen on viihtynyt valokuvauksen parissa koko ikänsä. Kokemuksen ja taidon kerryttyä Liukkonen perusti ottamilleen kuvilleen Facebook-sivut, jotka saivatkin paljon ihailijoita heti alkumetreillä.

– Olin aika otettu, miten paljon kuvistani tykätään. Perustin sivut noin kaksi viikkoa sitten. Aiemmin minulla oli kuviani omilla Facebook-sivuillani esillä ja satunnaisesti laitoin niitä myös Facebookin luontokuvausryhmiin, Liukkonen kertoo.

Innostuksen valokuvaamiseen Liukkonen sai jo pienenä tyttönä isänsä filmikameraa kokeillessaan.

– Kun lapsemme syntyivät minulla oli käytössä pieni pokkarikamera, jolla kuvasin lähinnä lapsiamme, kukkia ja perhosia. Pokkarikamerassa kuvat tulivat aina viiveellä kuvanottohetkestä, joten aloin haaveilemaan ihan oikeasta kamerasta.

Kysyttäessä Liukkosen nykyisistä valokuvaustarvikkeista kantaa hän pöydälle pari erilaista kameraa ja viisi erilaista objektiivia.

-Nykyinen eniten käytössä oleva kamerani on Canon 80D järjestelmäkamera. Objektiiveista eniten käytän makro-objektiivia, koska tykkään kuvata pieniä ja yksityiskohtaisia asioita. Löytyyhän meiltä myös kuvauskopteri, jolla voi kuvata maisemia yli sadan metrin korkeudelta.

Haaveissa valokuvaajalla olisi vielä objektiivi, jolla voisi kuvata pimeässä tähtiä ja taivasta.

Liukkonen valokuvaa lähinnä hyönteisiä, luontoa ja metsää, mutta myös satunnaisesti rakennuksia.

– Valokuvaan omaksi ilokseni ja nykyään myös toisten iloksi Facebook-sivujeni kautta. Eniten valokuvauksessa pidän uuden oppimisesta ja siitä, että kiireisen arjen keskellä saa välillä heittää aivonsa narikkaan ja päästä rauhoittumaan kameran parissa.

-On myös mukavaa, että valokuvauksessa näkee heti lopputuloksen.

Valokuvausharrastusta aloittaville Liukkonen haluaa vinkata, että otostaan kannattaa katsoa pariin kertaan, jolloin voi löytää yllättäviä yksityiskohtia, joita ei heti ensisilmäyksellä kuvasta huomaakaan.

-Kameran säädöt kannattaa myös opetella tarkkaan. Minä pitkäjänteisesti kuvailin aluksi vain manuaaliasetuksilla, mutta enemmän kamerasäätöjä opiskellessani tajusin, että parempia kuvia saa erilaisia asetuksia käyttämällä.

-Nyt eletään sitä aikaa, että voi rohkeasti kokeilla, sillä mönkään mennessä kuvan voi poistaa. Kyseessä on vain muistikortin muisti.

Kahvila Asemalaiturilla on esillä Liukkosen kuvista koottu näyttely. Myynnissä on myös hänen kuvistaan teetettyjä postikortteja.

Anne Liukkosen valokuvia voi käydä ihastelemassa myös Facebookista ”Valokuvia luonnosta Anne Liukkonen” sivuilta.

Anni Suomela

1. Tuire Seppänen 27/10/2016 10:50

Anella on upeita kuvia, kannattaa käydä tutustumassa hänen sivustoon. Anne on myös taitava käsistään, hänen hyppysissään syntyy upeat kahvileivät kauniine yksityiskohtineen ja hän neuloo myös ihania villasukkia!