Kolumni:
Keskussairaala pitää pelastaa

Tammikuussa sain käteeni karun paperin työterveyslääkäri Oskari Valtolalta. Sukuvika polvessa oli äitynyt niin pahaksi, että nivel menee vaihtoon.
Jonotus Mikkelin keskussairaalan tekoniveloperaatioon alkoi, mutta leikkausaika koitti jo toukokuussa. Kaikki sujui Ilkka Tarkiaisen käsissä erinomaisesti.
Reilun kahden viikon kuluttua olin jo polkupyörän päällä ja viiden viikon päästä takaisin työssä.

Mikkelissä osataan tekonivelleikkaukset, sen todistavat myös tilastot. Keskussairaala on polvinivelleikkausten osalta Suomen kolmen parhaan sairaalan joukossa.
Vuonna 2014 Mikkelin keskussairaalassa ei tehty yhtäkään polven uusintaleikkausta. Myös lonkan tekonivelleikkauksissa Mikkelin keskussairaala on valtakunnan kärkeä.

Luulisi, että näin erinomaisesta työstä kiitetään, mutta päinvastoin. Hallitus uhkaa keskittää leikkaukset 12 laajan päivystyksen sairaalaan.
Mikkeli menettäisi esimerkiksi tietyt syöpäleikkaukset ja tekonivelleikkaukset. Savonlinnaan ei jäisi leikkaustoimintaa juuri lainkaan.
Pelkkä uutisointi voi johtaa pahaan kierteeseen. Kelpo lääkärit kiertävät kaukaa kakkosluokan sairaalat, joilla ei ole kehitysnäkymiä.
Tällä reseptillä sote tarkoittaa Mikkelille valtavaa takaiskua. Palveluja ja kovapalkkaisia työpaikkoja katoaa, kun keskussairaala taantuu terveyskeskuskastiin.

Keskussairaalan näivettyminen on voitava estää. Aikaa ei ole haaskattavaksi.
Nyt kunnolla kroppaa peliin kokoomusedustajat Lenita Toivakka ja Antti Häkkänen sekä mieluusti myös järjen ääntä Savonlinnan suunnalla edustava Kaj Turunen (ps.).
Satu Taavitsainen (sd.) on terhakka keskustelija, joka yleensä nostaa epäkohtia herkästi esiin. Nyt jos koskaan on aika ottaa kantaa.
Jari Lepältä, Olli Rehniltä ja Juha Rehulalta tekee mieli kysyä, miten on mahdollista, että keskustajohtoinen hallitus tekee tällaista jälkeä maakunnissa?
Sitä ihmetellessä voi muistella vaikkapa vanhaa, kunnon Seppo Kääriäistä (kesk.). joka puolustusministerinä pani kenraalit ruotuun ja toi maavoimien esikunnan väkisin Mikkeliin.