Mikkeli rakentaa rajusti

Suuret investoinnit kertovat uskosta tulevaisuuteen.

Mikkeli elää kaikkien aikojen rakennusbuumia. Valtio, kaupunki ja yritykset ovat päättäneet yli 300 miljoonan euron urakoista.

– Taso on erittäin korkea, jopa historiallinen. Verrokkikaupungeista en tiedä toista jossa suhteellisesti usko tulevaisuuteen ja investointeihin olisi samalla tasolla, sanoo Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.
Erityisesti valtion panostus Mikkeliin on suuri. Rakenteilla on merkittävästi budjettirahaa nielevät Viitostie, keskusarkisto ja keskussairaala.
– Myös kaupunki pyrkii investoimaan ja luomaan uskoa kasvulle ja kehittyvälle maakuntakeskuskaupungille, vaikkakin kuntatalous on tunnetuissa haasteissa.

Riihelän mukaan
yksityinen raha näkyy juuri nyt eniten Mikkelin asuntorakentamisessa.
– Erityisesti paikalliset rakennusyritykset investoivat kerrostalohankkeisiin, ja se on mielestäni erityisen merkityksellistä.
Riihelä kokee, että Mikkelissä on menossa selvä kasvupyrähdys.
– Aivan selkeästi Mikkelin kaupunki vahvistuu ja suhteessa muihin kiihdyttää menoa. Samalla kun se on kaupungin etu, niin on se myös ympäristökuntien ja maakunnan etu. Keskiössä tapahtuva myönteinen kehitys heijastelee positiivisesti myös naapureihin. Tässä mielessä ollaan kumppaneita ja kaikki hyötyvät.

Riihelä sanoo, että talousvaikeuksista huolimatta maakuntakeskuskaupunkien tulee uskaltaa rohkeasti investoida kasvuun ja kehitykseen.
– Parhaillaan maassa käydään alueiden ja kaupunkien pudotuspeliä, ja siinä kisassa pärjätäkseen tulee tehdä kaupunkien aktiivisia ja rohkeita omia liikkeitä. Paikallaan olo tai odottaminen käynnistää negatiivisen kehityskierteen, jonka katkaiseminen on myöhemmin melkein mahdotonta.

Myös aluesuunnittelujohtaja Jarmo Vauhkonen Etelä-Savon maakuntaliitosta on havainnut Mikkelin kovan tahdin.
– Mikkelin vauht i on juuri nyt hurja. Investointeja on vireillä erittäin kova määrä.
Mikkelin kehitys tukee Vauhkosen mukaan niitä tavoitteita, joita maakuntaliitto on Etelä-Savon kehitykselle asettanut. Saavutettavuus ja elinvoima ovat kohenemassa, kun valtatie paranee ja muu rakentaminen etenee.
– Mikkelin investointibuumi tukee uskoa Mikkeliin ja sitä kautta myös Etelä-Savoon.
Maakuntaliitto on toteuttanut ensimmäistä kertaa kyselyn, joka kokoaa Etelä-Savon investoinnit.
– Monet mittarit kuten väestökehitys ja bkt kertovat siitä, mitä on jo tapahtunut. Investoinnit on erittäin hyvä mittari, joka kertoo uskosta tulevaisuuteen.