Kolumni:
Mikkeli kasvaa ja vahvistuu

Mikkelissä on valloillaan kaikkien aikojen rakennusaalto. Se on erittäin iloinen asia.

Maakunnan pääkaupunkiin on päätetty tehdä yli 300 miljoonan euron investoinnit.

Rakentaminen kuvastaa ja luo uskoa Mikkelin ja maakunnan tulevaisuuteen. Kun summat ovat näin suuria, on luottamus luja.

Suurimmalta osin on kiittäminen valtiota, jonka varoin remontoidaan parhaillaan Viitostietä ja rakennetaan keskusarkistoa Kalevankankaalle. Myös keskussairaalan uudistamisessa valtio on osallisena.

Kaupunkikin rakentaa tulevaisuutta, vaikka kuntataloudessa mietittävää riittääkin. Mamk-Areena, Rantakylän koulu, vedenpuhdistamo ja taidemuseo ainakin ovat tekeillä tai vireillä. Keskussairaala on maakunnallinen hanke.

On hyvä aika huomata, että pitkäjänteinen työ on tuonut tulosta. Kiitosta ansaitsevat varsinkin Viitostien ja keskusarkiston läpivieneet virkamiehet ja poliitikot. Valtiontalouden portti on nykyisin erittäin ahdas.

Suurin osa maakunnan investoineista osuu juuri nyt Mikkeliin, mikä voi herättää kysymyksiä naapurikunnissa.

Pääosa rakenteilla olevista kohteista on kuitenkin sellaisia, ettei niitä voi sijoittaa muualle maakuntaan. Jos keskusarkisto ei tulisi Mikkeliin, asettuisi se Jyväskylään tai Tuusulaan.

Sekin on hyvä muistaa, että onhan vaikkapa maakunnan kakkoskeskus Savonlinna saanut hyvinkin osansa liikennerahoista. Savonlinnalaiset saivat muun muassa suuresti havittelemansa rinnakkaisväylän ja Huutokosken radan.

Mikkeli tekee nyt juuri sitä työtä, jota maakuntakeskuksen tuleekin tehdä eli pyrkii vauhdittamaan kasvuaan.
Päämajakaupungilla on toki täysi työ pysyä 15 kasvan kaupungin joukossa, mutta nyt tahti on lupaava.

Viitisen vuotta sitten koettiin Mikkelissä edellinen rakennuspiikki, kun kaupunkikeskusta uudistettiin erittäin onnistuneesti liki 200 miljoonalla eurolla. Silloin rahat tulivat valtaosin yksityisiltä sijoittajilta ja yrityksiltä.

Jos hyvin käy seuraa nyt jylläävää julkisen rahan rakennusaaltoa pian uusi aalto. Toivottavasti se tuo maakuntaan teollisia investointeja, tuotekehitystä ja tutkimusta.