Kolumni:
Etelä-Savo etsii itseään

Heikki Laukkanen ja Perttu Rinta.

Leikit on leikitty. Nyt on tosi kyseessä.
Maakunnista tulee Suomeen mahtitekijöitä, jotka kaappaavat puolet kuntien budjetista ja tehtävistä.
Maakunnissa on nyt Etelä-Savoa myöten viimeiset hetket havahtua todellisuuteen.

Etelä-Savossa on näihin saakka ilmeisesti ollut varaa tehdä puolivillaista yhteistyötä. Jälki on paikoin karmaisevaa.
Kaksi ison urakan tehnyttä vaikuttajaa tekee lähtöä eläkkeelle.
Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen laskee, että maakunnassa on hukattu 200 miljoonaa euroa tehottomaan ja ylimitoitettuun terveydenhuoltoon. Siis kakkonen ja yhdeksän nollaa.
Vastineeksi saamme sen, että palvelut heikkenevät suhteessa Etelä-Savoa pienempään Etelä-Karjalaan, joka yhteistyökykynsä ansiosta saa ylemmän asteen päivystyssairaalan.
Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Perttu Rinta sanoo, että kiistellä saa, mutta ajoissa on osattava lopettaa. Niin tehdään kauppaneuvoksen kotiseudulla, hyvin menestyvällä Pohjanmaalla.
Etelä-Savon surkeus kulminoituu väen vähenemiseen. Heinäkuun lopussa alittui ensimmäisen kerran 150 000 asukkaan rajapyykki, 486 hengellä.

Vanhojen kaunojen muistelu tai syyttely eivät nyt eteläsavolaisia auta. Ne eivät tuo kuntiin yhtään uutta työpaikkaa tai asukasta.
On vain todettava, että on maakunnassa noudatettu linja ei johda toivottavaan lopputulokseen.
Tarvitaan naisia ja miehiä, joilla on rotia katsoa asioita yli oman nurkkakunnan ja seuraavien vaalien.
Kyse on todella suurista asioista. On aika järjestää maakunnan asukkaitten terveyspalvelut ja sosiaaliturva kestävällä tavalla.

Etelä-Savo etsii itseään, mutta toivottavasti ei kovin kauaa Innostavaa on se, että hyviäkin esimerkkejä yhteistyön voimasta riittää.
Ammattikorkeakoulu, osuuskauppa, energiayhtiö ja tuoreimpana osuuspankki ovat kaikki ovat onnistuneet erittäin hyvin maakunnallisessa tehtävässään
Miksipä temppu ei onnistuisi muillakin saroilla?

1. Hemanni tietäväinen 27/08/2016 22:05

Laskuoppi hukassa? Yhdeksän nollaa tarkoittaisi kahta miljardia.