04.05.

Aino Salminen lähtee unelmiensa matkalle

Disney On Ice -kiertueelle valittu Aino Salminen pakkaa kesällä laukkunsa ja lähtee Floridaan harjoitusleirille.

Mikkelin Luistelijoiden Aino Salminen pääsee toteuttamaan yhtä suurta haavettaan. Hänet on valittu mukaan maailmanlaajuiseen Disney On Ice -näytökseen.
Näytösten merkeissä yhdeksän ryhmää esiintyy ympäri maailmaa, yhteensä luistelijoita on yli 450. Salminen on mukana noin 50 luistelijan joukossa syyskuussa alkavalla Aasian kiertueella. Menneen kauden aikana on Euroopan kiertueille osallistunut kolme suomalaista.
–Kesäkuun lopulla lähden Floridaan kahden viikon harjoitusleirille. Se on ainoa leiri ennen näytösten alkua. Siellä harjoitellaan esityksen ohjelmakokonaisuus.
–Pitkään tämä on ollut unelmani. Kymmenen vuotta sitten kävin äidin kanssa katsomassa Disney On Ice -näytöstä ja silloin sanoin, että tähän haluan mukaan prinsessaksi. Sitä ei tiedä, tuleeko prinsessan rooli. Ihan sama, mikä rooli itselle osuu, Salminen naurahtaa.
–Keväällä aloin vakavasti harkitsemaan Disney On Ice -kiertuetta. Jesse Haaja innosti ja toteutti Juuli Aschanin, Riikka Silkalan ja Pihla Liukkosen kanssa esittelyvideon. Videoon panostettiin ja se erottui varmasti monesta hakijasta. Isot kiitokset kuuluvat tälle ryhmälle.
Valinta tehtiin videon, cv:n ja kuvien perusteella ja myöntävä vastaus tuli nopeasti.
–Mahdollisuus oli valita, lähteekö jenkkeihin vai Aasiaan. Aasian kokemuksia minulle kehuttiin paljon ja päädyin siihen.

Taustalla jo pitkä
ura junioritasolla

19-vuotiaalla Salmisella on luistelutaustaa seitsemän ikäisestä lähtien. Kilpailemisen hän aloitti heti seuraavana vuonna.
–SM-tasolla luistelin 14-vuotiaaksi ja kävin kisamatkoilla myös Ruotsissa, Belgiassa ja Ranskassa. Viimeiset neljä vuotta osallistuin kansallisiin kisoihin. Vuosi sitten päätin lopettaa kilpailemisen j ja olen nyt keskittynyt lähinnä töihin K-Supermarket Rokkalassa.
Luistelemiseen viime kevään ylioppilaalla on edelleen poltetta ja ”se oma juttu” on löytynyt kilpailemisen ulkopuolelta.
–Tykkään näytöksistä. Niissä voi nauttia pelkästään luistelemisesta ilman kilpailutilanteen stressiä. Mitä vanhemmaksi on tullut, sitä enemmän on oppinut eläytymään rooliinsa ja piiloutumaan roolihahmon taakse.

Edessä kymmenen
kuukauden kiertue

Disney On Ice vie Salmisen toiselle puolelle maailmaa kokonaisuudessaan kymmenen kuukauden ajaksi. Ensimmäinen kuukausi kuluu näytöksissä Kiinassa, jonka jälkeen Aasian puolella esiintymisiä on vielä kahdeksassa eri maassa. Kiertue ulottuu lopuksi myös Etelä-Afrikkaan.
–Reissussa ollaan jäällä jopa kahdeksan tuntia päivässä. Varmasti saa olla luistimet jalassa tarpeeksi. Siinä näkee samalla vähän, millaista luisteleminen on ammattilaisena.
–Helmikuussa on omista näytöksistä kuukauden tauko ja siinä välissä voi käydä kotona. Silloin saatetaan kyllä kysyä mukaan muille kiertueille, mutta neljän kuukauden jälkeen tekee tauko varmaan hyvää, Salminen pohtii.
Nyt avautuneeseen tilaisuuteen oli helppo tarttua.
–Innolla odotan kiertuetta. Vähän tietysti jännittää yksin lähteä, mutta ei auta, siellä on vain pärjättävä. Jos kokemuksesta tykkää ja se tuntuu omalta jutulta, niin miksei voisi uudelleenkin lähteä mukaan. Olen kuullut, että eräskin luistelija on ollut kolmetoista vuotta näissä näytöksissä, valaisee Salminen omaan ensi-iltaansa valmistautuessaan.

Antero Lipsanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.