22.04.

Sokerimuurahaiset marrsivat pian taas keittiöihin

Muurahainen on yleisin tuholaiseläin. Se on toiseksi myrkytetyin tuhoeläin luteiden jälkeen Suomessa.

Monen kodissa on lattialla viilettävä muurahaisarmeija keväisin tuttu näky.
Tuhoeläintorjuntayritys Anticimexin asiantuntija Juha Aro on työskennellyt hyönteistorjunta-alalla liki viisitoista vuotta. Aron mukaan kodin yleissiisteys on paras keino estää muurahaisten invaasio sisätiloihin. Sokeri ja jauhot kannattaa säilyttää purkeissa ja roskis on syytä tyhjentää riittävän usein. Myös leivänmurut ovat muurahaisten herkkua, sellaista sokeripitoista ravintoa, joka houkuttelee hakemaan ruokaa asunnoista pesään.
–Muurahaiset jäljittävät reittinsä toisen muurahaisten jättämän hajujäljen perässä keittiöön, joten lattioiden peseminen eksyttää muurahaiset poluiltaan, Aro vinkkaa.

Muurahaiset vaurioittavat
myös talon rakenteita

Sokerimuurahaiset pesiytyvät useimmiten talon alle. Jos rakennuksen lattia tai talon rakenteet ovat esimerkiksi betonia, kannattaa tarkkailla tulevatko muurahaiset talon sisältä. Lattialämmitteisissä ja takallisissa taloissa muurahaiset voivat olla pahimmillaan riesana ympäri vuoden.
Muurahaiset levittävät myös hienojakoista tomua ja hiekkaa kaivaessaan pesän tunneleita.
–Kerran erään talon vanerilaatan taakse oli kertynyt muurahaisten jäljiltä hiekkaa yli kymmenen kiloa, Aro kertoo.
Muurahaiset voivat olla keittiössä jatkuva riesa, mutta ne voivat aiheuttaa lattianaapureina myös talolle vakavia rakenteellisia ongelmia. Aron mielestä muurahaisongelma selviää parhaiten, jos muurahaisten herätessä käynnistetään heti hävitystyöt.
Perusmyrkkyjä muurahaisia varten saa tavallisista rautakaupoista. Suihkeet ja sumutteet tappavat muurahaiset siltä seisomalta. Syötteet ovat hitaampia, mutta vaikuttavat yleensä tehokkaammin, sillä ne tuhoavat usein koko pesän.
–Muurahaiset syövät syötteistä ja vievät myrkyn pesään, jolloin pesäkin myrkyttyy. Syötteet kannattaakin siirtää mahdollisimman lähelle pesää.

Etikkaa ja suolavettä
voi käyttää kotikonsteina

Kotikonsteina voi hätätilassa pyyhkiä pinnat etikalla tai suolavedellä. Aron painottaa kuitenkin, etteivät nämä keinot ratkaise varsinaista muurahaisongelmaa, jos pesä sijaitsee talon alla. Mutta jos pienet vieraat tulevat ulkona sijaitsevasta pesästä, voi konstista olla apua.
Ammattilaisapuun kannattaa turvautua silloin, kun kotikonstit eivät auta tai muurahaisia on paljon.
–Käytämme sellaisia vahvoja myrkkyjä, joihin tavallinen kuluttaja ei pääse käsiksi. Myrkkyä käytetään oikea määrä ja se asetetaan oikeaan paikkaan, jolloin ongelma ratkeaa tehokkaasti, Juha Aro kertoo.

Sylva Larsson

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.