12.04.

Sisustuksessa siirrytään pehmeämpään

Sisustuskärpäsen Heidi Lehto on kartalla siitä, mikä on sisustuksessa ajankohtaista. (Kuva: Anniina Nirhamo)

Sisustuskärpäsen tilavisualisti Heidi Lehto aistii työnsä puolesta sisustamisen trendit ennen muita. Ne näkyvät valmistajien sivuilla ja muualla netissä sekä sisustuslehdissä.
Monet trendit tulevat ensin pukeutumiseen ja sieltä isoimmat jutut siirtyvät vähän viiveellä sisustukseen. Niitä alkaa näkyä ensin pienesti esimerkiksi sisustustyynyissä ja sitten isommissa pinnoissa.
Lehdon mukaan tänä keväänä jyrkin mustavalkoisuus sisustuksessa alkaa väistyä ja mukaan tulee eri harmaan sävyjä. Väreissäkin trendikkäitä ovat harmahtavat, utuiset ja pehmeät sävyt. Pastellivärit olivat aiemmin hehkeitä, mutta nyt sävyt ovat sammuneita. Muita suosikkivärejä ovat petroolin sininen ja erilaiset vaaleanpunaiset, kanervaiset sävyt.
–Lisäksi täytyy mainita Tikkurilan vuoden väri vuono, joka on tosi syvän vihreä, sekä Pantonen vuoden väri rose quartz, joka oli kyllä yllättävän säpäkkä. Tai sitten me suomalaiset olemme vain harmaanpuhuvia.
Pois ovat jäämässä myös graafisuus ja geometriset kuviot, vaikka ne ovatkin nyt kuluttajilla kovassa käytössä. Sen sijaan kaleidoskooppimaiset, toistuvat kuviot, mosaiikkimaisuus ja marokkolaisuus ovat trendikkäitä esimerkiksi tapeteissa. Myös kukkakuosit ovat tekemässä taas tuloaan, tällä kertaa pehmeinä ja utuisina, kuin vesivärimaalattuina.

1950-lukulaiset huonekalut siroine jalkoineen ovat nyt haluttuja. Tekstiileissä villitsevät pehmeät ja harmahtavat sävyt.  (Kuva. Anniina Nirhamo)

1950-lukulaiset huonekalut siroine jalkoineen ovat nyt haluttuja. Tekstiileissä villitsevät pehmeät ja harmahtavat sävyt.
(Kuva. Anniina Nirhamo)

Materiaaleissakin näkyy
pehmeys ja rosoisuus

Kuvioiden ja värien lisäksi pinnat ovat nyt pehmeitä ja lainehtivia tai rosoisia kivi- ja betonipintoja. Myös paksusti lasitetut, kiiltäväpintaiset laatat ovat ajankohtaisia.
Koivu- ja vaneripinnat ovat olleet jo pitkään trendikkäitä, mutta alkavat vasta vähitellen näkyä kuluttajien käytössä. Kaapistoissa korkeakiiltoisen valkoisen aikakausi on ohi ja ne ovat nyt puupintaisia tai vähintään puukuviojäljitelmää. Tekstiileissä esillä ovat luonnonpellavat, gobeliinityyppiset kankaat ja sametit.
–Koivupintaisista kaapinovista ja samettityynyistä tulee tunkkainen ja vanhanaikainen mielikuva, mutta kaikki tulee takaisin aina vähän uudenlaisena. Niissä on nyt omanlaisensa muotoilu ja näkemys, Lehto pohtii.
Myös kokolattiamatot tekevät tuloaan erilaisina kuin 70-luvulla. Ne ovat ohuita ja valinnanvaraa väreissä, kuoseissa ja materiaaleissa on rutkasti.
Huonekaluissa näkyy keveys. Kalusteiden jalat ovat ohuita ja korkeita, esimerkiksi metallilankajalkoja. Sohvien pohjat ovat nousseet ja nekin ovat korkealinjaisia. Huonekalut asetellaan tilaan kepeästi ja väljästi.
–Myös vihersisustus on kasvattanut suosiotaan, vihreää tuodaan nyt entistä enemmän sisälle, Heidi Lehto vinkkaa.

Anniina Nirhamo

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.