Antti Kuismalalla riittää yhä kipinää

Antti Kuismala naurahtaa, ettei hänen äänenkäyttönsä ottelujen aikana ole vuosien varrella juurikaan muuttunut.

Mikkelin Palloilijoiden 40-vuotiaalla maalivahdilla Antti Kuismalalla löytyy edelleen poltetta taistella seuran eteen.
–Ajankäytöllisesti jouduin talvella pohtimaan peliurani jatkoa, perhe isoimpana tekijänä. Pohdin, onko kipinä niin iso, että jatkaisin pelaamista. Seuran kanssa on koko ajan ollut hyvä keskusteluyhteys. Kun tunsin, että kipinää riittää, oli päätös helppo molemmin puolin, joukkueen kapteenina jatkava Kuismala kertoo.
–Kun tulin MyPa:sta muutama vuosi sitten takaisin Mikkeliin, ei mikään muu seura samalla tasolla ollut vaihtoehto, vain Mikkeli ja MP. Kun välissä vielä pelasimme viime kauden Ykkösessä, oli se hieno asia itselleni, ja sitä se oli myös seuralle.
Antti Kuismala on MP:n oma kasvatti. Ensimmäisen miesten sarjapelinsä hän pelasi seurassa vuonna 1996.
–Onko tämä nyt sitten jonkinlainen 20-vuotistaiteilijavuosi, Kuismala heittää.
Sen jälkeen hänelle on kertynyt otteluita ylimmällä sarjatasolla Porin Jazzissa, Pietarsaaren Jarossa, IFK Maarianhaminassa ja Myllykosken Pallossa. MyPan vuosilta Kuismalaa on luonnehdittu muun muassa reaktiotorjujaksi ja äänekkäästi peliä johtavaksi maalivahdiksi.
–Äänen käyttö ei ole juurikaan muuttunut vuosien saatossa. Ohjaaminen helpottaa sekä omaa että muiden pelaamista. Olen pelin jälkeen tyytyväinen, jos ei ole tarvinnut kertaakaan heittäytyä, hymähtää Kuismala.
–Reaktiot liittyvät pelinlukuun. Peli pitää saada näyttämään helpolta. Niin, että sanotaan: ”maalivahti pääsi helpolla”. Kun pitää silmänsä auki, ehtii paljon.
Omia vahvuuksiaan hän kuvailee ytimekkäästi.
–Olen joskus sanonut, että olen maalivahti ilman valtavia puutteita, Kuismala naurahtaa.

Sarja-avaus helatorstaina

Siniset aloittaa sarjakautensa vierasottelulla helatorstaina. Ensimmäinen kotipeli on 15. toukokuuta, jolloin vastaan asettuu Gnistan Helsingistä.
–Nyt lähdemme kauteen samalta viivalta vastustajien kanssa. Ykkönen oli kova, mutta opettavainen sarja. Siellä oli paljon päätoimisia jalkapalloilijoita ja toiminta on monilla joukkueilla miltei liigatasoista. Kakkosessa pelit ovat pikkuisen erityyppisiä. Virheitä saa anteeksi ja on enemmän aikaa ratkaisuihin.
–Toisaalta peli on ennalta arvaamattomampaa molempiin suuntiin, mikä ei välttämättä helpota omaa tekemistä, mietiskelee siviilissä LähiTapiolan Private Bankingin varainhoitopalveluiden myyjänä työskentelevä Kuismala.

Kuismala ei
ryhdy ennustajaksi

MP: n menestystä hän ei lähde tässä vaiheessa arvioimaan.
–Viimeiset harjoituspelit ovat olleet pelillisesti parempia. Ylempänäkin pelaavia joukkueita vastaan pärjättiin pitkiä jaksoja hyvin. Huipputasomme on hyvä ja nyt tehdään töitä tasaisuuden eteen. Meillä on koossa joukkue, jolla pystytään hyvin sarja aloittamaan. Kausi aloitetaan suhteellisen kapealla pelaajaringillä, mutta sillä ei mennä välttämättä läpi koko kautta.
Omien junioreiden pääsyn joukkueeseen hän pitää avoinna.
–Jokainen riittävän hyvä nuori pelaaja saa varmasti paikan joukkueessa, jos itse niin haluaa. Ikä ei haittaa kumpaankaan suuntaan. Monen nuoren huipputaso riittää varmasti tässä sarjassa. Mutta jo kakkosessa on koko kauden läpivienti tasaisella hyvällä tasolla se haaste. Junioripeleistä kantavaksi pelaajaksi miesten peleihin on pitkä matka.
–Nykyisellä joukkueella meillä on mahdollisuus päästä sarjan kärkipäähän. Mutta on muistettava, että moni pelaajistamme lähtee ensimmäistä kertaa tälle tasolle. Emme ole ennakkosuosikkeja, mutta lähtökohdat meillä on hyvät, Kuismala kertoo ja muistuttaa kaupungin jalkapalloperinteistä.
–Mikkeli ei ole kakkosdivisioonan jalkapallokaupunki. Junioreiden ja yleisenkin kiinnostuksen vuoksi paikka olisi ykkösessä. Junioripuolen suuruus ja olosuhteet ovat vahvuutemme. MP:llä on juniorijoukkueissa yli 500 pelaajaa, koulutetut valmentajat ja siihen kivijalkaan uskotaan tulevaisuudessa. Kun muutama vuosi jaksetaan odottaa ja tehdä töitä, on meillä loistavat näkymät, oman pelaamisensa ohessa D12-junioreita valmentava Kuismala uskoo.

Antero Lipsanen