Kirkkopuisto muuttaa jäätaidepuistoksi

Viime talvena kansainvälisen jääveistoskilpailun teokset somistivat toria.

Kirkkopuisto muuttuu loppuviikosta Jäätaidepuistoksi sinne nousevien seitsemän jääveistoksen voimin. Jääveistosten teemana on jäätaide ja veistäjiksi saapuvat maailmalla menestyneet jäätaiteilijat Feodor Markov ja Egor Sleptocov Siperian Jakutskista.
Puistossa on mahdollisuus seurata myös lähietäisyydeltä jääveistosten syntymistä.
–Tänä vuonna tapahtuma ei ole kilpailu, vaan teemana on yhteisöllinen ja kokeellinen tekeminen. Ihmisillä on mahdollisuus osallistua jäälinnan rakentamiseen ja seurata kuinka jäästä rakennetaan jättikosketusnäyttö, Mikke ry:n toiminnanjohtaja Tiina Maczulskij kertoo.
Jäälinna rakennetaan maito- ja mehupurkeissa jäädytetyistä jäätiilistä, joita varten koululuokat ovat keränneet purkkeja. Tiilet jäädytetään Stellassa S-marketin pakastinhuoneessa.
–Lisäksi toivomme, että kaikki halukkaat tuovat jäädytettyjä tiiliä kirkkopuistoon. Veden sekaan voi halutessaan lisätä vesiväriä niin, Maczulskij sanoo.
OiOi yrittää tapahtuman yhteydessä rakentaa jäästä kosketusseinän. Tavoitteeksi on asetettu, että se valmistuisi lauantai-illaksi, jolloin kaikki halukkaat pääsevät sitä testaamaan.
–Vastaavanlaista kokonaisuutta ei ole tiettävästi toteutettu aiemmin koko maailmassa, ja moni eteen tuleva haaste tullaan ratkaisemaan rakentamisen yhteydessä, Sami Kämppi OiOi:sta kertoo.
Kosketusnäyttöpinnan rakentamisessa ja ongelmien ratkonnassa ovat OiOi:n lisäksi mukana Hacklab ja Mainospuu.
–Tiedämme että jääkosketusnäyttöpinnan rakentaminen on teoriassa mahdollista. Nyt on aika kokeilla, onnistuuko se käytännössä. Rakentaminen tapahtuu avoimella periaatteella, eli sitäkin on mahdollista tulla seuraamaan, Kämppi toteaa.
Jäätapahtuman järjestelyihin osallistuu iso joukko tekijöitä. Lumipatjat rakentaa YIT, jäät kuljettaa paikalle Mikkelin Latu ja Lions Club Savon-Jousi nostaa jäät paikoilleen. Jäälinna ry huolehtii jäänveistäjistä, koululaiset maitopurkkien keruusta, lapset ja opiskelijat jäälinnan teosta. Lisäksi mukana on ääni- ja valotekniikkaa, kosketusnäyttöpinnan tekijäporukka, oma talkooväki ja yhteistyökumppanit.