15.01.

Näin vakuutat harrastuksesi oikein

Vapaalaskua harrastava Arvi Pelkonen uskoo, että luontoa ja muita ihmisiä kunnioittamalla voi välttää vahinkoja. Ulkomailla miehen laskettelun turvaa pääosin matkavakuutus. (Kuva: Marko Matikainen)

Yksikään vakuutus ei välttämättä kata erilaisten harrastusten vahinkoja, asiantuntija muistuttaa.
Kun uudentyyppiset liikuntamuodot valtaavat katukuvaa, kannattaa pohtia harrastuksensa vakuuttamista.
Minkälainen vakuutus sitten kannattaa ottaa? Vakuutusneuvoja Mira Aarretta Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä arvioi neljää esimerkkitapausta.

Lapsi, joka harrastaa jääkiekkoa:
–Jääkiekkoilijalle kannattaa ottaa lajiliiton tai urheiluliiton lisenssivakuutus, sillä yksityistapaturmavakuutuksista on yleensä rajattu pois kilpailutapahtumat ja niitä varten harjoittelu. Lapsen lähtiessä jääkiekkoleirille vanhempien on syytä tarkistaa, että hänet on vakuutettu koko leirin ajan joko urheilulisenssillä tai leirin järjestäjän ryhmätapaturmavakuutuksella. Ulkomaan pelimatkoilla matkavakuutus on hyvä olla voimassa.

Aikuinen, joka harrastaa firmasählyä tai harjoittelee melontaa:
–Firmasähly ei yleensä kuulu lajilisenssin eikä työpaikan vakuutuksen piiriin, joten harrastusta varten on syytä ottaa yksityistapaturmavakuutus. Kaikki vakuutusyhtiöt korvaavat ulkoisen tekijän aiheuttamia vammoja, kuten venähdyksiä, revähdyksiä ja murtumia. Yksityistapaturmavakuutus pääsääntöisesti korvaa, kun isku on tahaton, ulkoapäin tuleva ja äkillinen, eikä iskun saaneessa kehonosassa ole aiempaa vammaa, rappeumaa tai kulumaa. Mikä tahansa tapaturmalta tuntuva tilanne ei välttämättä kuulu vakuutuksen korvauspiiriin, Aarre huomauttaa.
–Rikkoutuneet urheiluvälineet menevät pääsääntöisesti kotivakuutuksen piikkiin. Jos vahinko johtuu jonkun muun huolimattomuudesta, voi korvausta hakea aiheuttajan kotivakuutuksen myöntäjältä.
–Melontaan liittyy riski varusteiden kastumisesta. Kotivakuutukset eivät korvaa kastuneita tai veteen uponneita tavaroita, koska kajakin kaatuminen on kiikkerälle välineelle ennemminkin tyypillinen ominaisuus kuin poikkeus. Melontaa varten voi kysyä erillistä irtaimistovakuutusta.

Aikuinen, joka harrastaa extremelajia:
–Erikoisemmat urheilulajit eivät välttämättä kuulu yksityistapaturmavakuutuksen piiriin. Vakuutetun kannattaa käydä yhtiössään kertomassa harrastuksestaan, jolloin laji voidaan kirjata vakuutukseen lisämaksua vastaan tai jopa maksutta. Hurjimpia lajeja, kuten vapaalaskua, ei edes lisämaksusta vakuuteta. Näitä lajeja varten on olemassa urheiluvakuutuksia, jotka voivat olla kalliita.
–Ulkomaille laskettelemaan lähtiessä kannattaa tarkistaa tapaturmavakuutuksensa korvauskatto. Sairaalakäynti ulkomailla voi tulla kalliiksi, puhumattakaan ambulanssilennosta takaisin kotimaahan. Onnettomuuksien varalle voi ottaa matkatapaturmavakuutuksen, joka kattaa kotiinkuljetuskustannukset.

Kissan tai koiran vakuuttaminen:
–Seuraeläinvakuutus on suppeassa muodossaan kissan tai koiran henkivakuutus. Laajennettuna seuraeläinvakuutus voi kattaa myös eläinlääkärikulut. Yli kymmenen vuotta vanhoille eläimille vakuutusta ei enää myönnetä. Useilla yhtiöillä on saatavilla erillinen vakuutus hyötykäyttöön koulutetuille koirille tai näyttelykissoille. Tämä vakuutus korvaa tapaturmasta johtuneen eläimen arvon menetyksen tai pysyvästi laskeneen arvon.

Tarmo Rouhiainen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.