Jättiläinen ravistelee perinteistä suomalaista hyvä veli -rakennetta

Jani Volanen esittää elokuvassa Pekka Perää. (Kuvat: Helsinki-filmi)

Perjantaina ensi-iltaan tuleva Jättiläinen tulee herättämään katsojissaan monenlaisia ajatuksia. Pohjautuuhan tämä Aleksi Salmenperän ohjaama elokuva pitkälti Talvivaaran kaivokseen ja siihen, mitä tapahtui kaivoksen ympärillä.
Elokuva avaa käsikirjoittaja Pekko Pesosen ja häntä avustaneiden toimittajien Juha Kauppisen ja Hanna Nikkasen ansiokkaan taustatyön ansiosta kuvaa siitä kähminnästä, jota todennäköisesti käydään Talvivaaran ohella muidenkin suuren mittaluokan hankkeiden taustalla.
Pesonen painottaa, että vaikka käsikirjoitus on fiktiivinen, pohjautuu se paljolti hänen Kauppiselta ja Nikkaselta saamiinsa faktatietoihin. Hän kertoo olleensa sitä hämmästyneempi, mitä enemmän hän niihin perehtyi.
–Talvivaarasta kiinnostuin kipsisakka-allasvuoden jälkeen. Tuolloin kaivos komeili otsikoissa päivittäin ja aloin miettiä, kuinka kaivos, jolla oli toistuvasti ympäristöongelmia, saattoi jatkaa toimintaansa ilman minkäänlaisia sanktioita.

Dokumenttiteatteri
vaihtui elokuvaksi

Pesonen kertoo suunnitelleensa aluksi suoriin sitaatteihin perustuvaa dokumenttiteatteria. Pintaa raaputeltuaan hän huomasi kuitenkin olevansa nokikkain visusti neljän seinän sisällä pidettävän ja todennäköisesti Suomessa vielä varsin yleisenkin rakenteellisen korruption kanssa.
Pystyäkseen tuomaan sitä riittävän hyvin esille, oli hänen luotava fiktiivinen aluehallintoviraston virkamies, koska hänen kauttaan kaivoshankkeen ympärillä todellisuudessakin todennäköisesti varsin härski kähmintä avautuu katsojille myös valkokankaalla.
Joonas Saartamon esittämälle Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolla työskentelevälle Jussille on tarjolla milloin porkkanaa milloin keppiä. Riippuen siitä, millaisia lupia virastosta piti kaivokselle kulloinkin kirjoittaa. Virastossa käydyt keskustelut ovat Pesosen kirjoittamaa fiktiota, mutta tuskin ne vailla jonkinlaista todellisuuspohjaa ovat.
Elokuva osoittaa toisaalta myös sen, millaisessa paineessa yksittäinen virkamies saattaa joskus olla. Kun vastakkaisessa vaakakupissa on suunnaton määrä työpaikkoja ja eteneminen omalla työuralla saattavat arvovalinnat joskus muuttua.
–Tämä oli erittäin mielenkiintoinen projekti ja täytyy myöntää, että käsitykseni korruptoitumattomasta Suomesta muuttui ihan jonkin verran, Pesonen toteaa.

Jani Volanen mukaan
pikakomennuksella

Pekka Perän rooliin pikakomennuksen saanut Jani Volanen kehuu Pesosen käsikirjoitusta.
–Minulla on paha tapa esittää käsikirjoitukseen omia muutoksiani, mutta tästä en löytänyt ainuttakaan kohtaa, johon olisi halunnut muutoksia, Volanen kertoo.
Ainoat muutokset Volanen esitti vajaa vuosi sitten Pekka Perän saappaita tarjonneelle Aleksi Salmenperälle lihotuskuurista. Kilojen keräämisen lomassa hän perehtyi roolihahmoonsa arkistomateriaalin avulla.
Virallisissa haastatteluissa esiintyvän Perän puhetyyleineen Volanen kertoo matkineensa näkemistään haastatteluista. Siviili-Perä on hänen oma näkemyksensä Talvivaaran isännästä.
–Tämä oli sikäli poikkeuksellinen työ, että jouduin esittämään elossa olevaa ihmistä. Roolini kanssa en tarvinnut suuremmin kipuilla, Volanen kertoo.

Kari Liikanen