Jääpallon 15-vuotiaiden maailmanmestaruus ratkotaan Mikkelissä

Kampparien 15-vuotiaat pojat ovat tehneet tällä kaudella ikäluokkansa SM-sarjan lohkossa hurjaa jälkeä. Maaliero on kymmenen ottelun jälkeen 117-10.

Mikkelin Kamppareiden 15-vuotiaiden poikien joukkue ei ole tällä kaudella omassa SM-sarjan lohkossaan parempaansa kohdannut. Viime viikonlopun SM-välisarjan neljässä ottelussa voittokulku jatkui. Kymmenen ottelun jälkeen joukkue jatkaa edelleen tappioitta maalieron ollessa hulppeasti 117-10.
Oulussa pelatussa väliturnauksessa joukkue joutui HIFK:ta vastaan ensimmäisen kerran tiukoille, mutta voitti lopulta maalein 2-1.
–Se oli hyvätasoinen ottelu. Sellaisia tasaisia otteluja tarvittaisiin enemmän, sillä ne kehittävät pelaajia. Pystimme tässä ikäluokassa kaatamaan HIFK:n ensimmäistä kertaa. Kahtena aiempana vuonna olemme kohdanneet loppuottelussa ja hävinneet. Nyt on tarkoitus, että tänä keväänä olisi meidän vuoromme, joukkueen valmentajat Jukka Pulkkinen ja Jarkko Pekonen toteavat.
15-vuotiaiden joukkue koostuu suurimmaksi osaksi vuonna 2002 syntyneistä nuorista, vaikka sarjassa voivat pelata myös vuoden vanhemmat.
–Näitä poikia on kasvatettu jääpalloilijoiksi jääpallokoulusta lähtien pitkäjänteisellä työllä. Heille on yritetty opettaa huippu-urheilijan elämäntapoja, koulua ja muita elämän perusarvoja unohtamatta, Pulkkinen kertoo.
Joukkueesta moni oli viime kaudella voittamassa 13-vuotiaiden SM-kultaa ja osa pojista pelaa jääpallon rinnalla myös jalkapalloa.
–Jääpallosta huilattiin heinäkuu, mutta muuten on jääpallotreenejä pidetty kahdesta kuuteen kertaan viikossa ympäri vuoden. Lepopäiviäkin on oltava, ettei taakka käy etenkin jalkapalloa harrastaville liian raskaaksi.
Joukkueessa on hyvää pelaaja-ainesta ja Pulkkinen väläyttää sitäkin mahdollisuutta, että osa pelaajista voisi yläasteen jälkeen jatkaa opintojaan Ruotsissa jääpallolukiossa.
–Itselläni on neljän vuoden kokemus Ruotsissa pelaamisesta. Sain hyviä kokemuksia ja omaan sinne kontakteja, jotka auttaisivat nuoria pelaajia.
–Annamme vanhemmassa iässä tasoitusta huippumaille olosuhteissa. Ruotsissa jääpallo on eräänlainen kansallislaji ja lähestulkoon joka seuralla on jo jääpallohalli. Vähintään yksi sellainen tarvittaisiin Suomeenkin, Pulkkinen huomauttaa.

Maajoukkue kokoontuu
Mikkeliin sunnuntaina

Viikon kuluttua Hänskissä pelattavissa MM-kisoissa nähdään maajoukkueen riveissä kaksi Kamppareiden junioria: Leevi Kukkasniemi ja Eetu Pulkkinen. Heidän lisäkseen Kamppareista on Karo Liimatainen valittu joukkueeseen varamieheksi.
–Leevi on vahva luistelija ja hyvä maalintekijä. Eetun vahvuus taas on pelinrakentaminen keskikentällä, analysoi myös poikien maajoukkueen valmennukseen osallistuva Pulkkinen suojattejaan.
Maajoukkue kokoontuu Mikkeliin jo tulevana sunnuntaina harjoittelemaan. Suomi kohtaa torstaina avausottelussaan Viron ja myöhemmin illalla Venäjän. Perjantaina on vuorossa vielä Ruotsi ja sen jälkeen ovat vuorossa illalla välierät. Mitalit ratkotaan lauantaina.
–Ruotsin joukkueesta meillä on enemmän tietoa, koska pelasimme ruotsalaisia seurajoukkueita vastaan viime syksynä Örebron turnauksessa. Uskon ottelusta tulevan jälleen tasaisen. Venäjän joukkue on tuntemattomampi. Lajikulttuuri on siellä kuitenkin niin kovalla tasolla, että vastaan tulee huippujoukkue, Jukka Pulkkinen pohdiskelee.
Millä tasolla maailman parhaat jääpalloilijat ovat viidentoista iässä ja mitä peleiltä voi odottaa?
–Kannattaa seurata etenkin luistelutaitoa, sillä kaikki ovat hyviä luistelijoita. Jääpallo on nopea ja vaikea pallopeli, mutta jo tämänikäisillä ovat ilmapeli, pallon haltuunotto ja mailankäsittely hyvin kehittyneitä. Otteluissa näkyy varmasti hyviä yksilösuorituksia. Joukkueena on tarkoituksenamme puolustaa yhdessä ja hyökätä vastahyökkäyksillä.
Valmennuksen haasteeksi Pulkkinen nostaa pelaajien roolituksen. Valmennusjohto toki pyrkii pitämään pelaajille seurajoukkueista tutuiksi tulleet pelipaikat.
–Joukkueessa on pelaajia monesta seurajoukkueesta. Monet ovat tottuneet suurempaan rooliin kuin mitä he saavat maajoukkueessa. Tähän muutokseen on pelaajat saatava sopeutumaan. Tärkein on tietenkin joukkueen hyvä yhteishenki. Kaikkien on puhallettava yhteen hiileen.

Antero Lipsanen