Jaakko Heinosesta tuli todellinen rautaperse

Hampe, Benny ja Jaska napapiirillä tammikuun 9. päivänä aamuyöllä kello 1.30. Kylmää urakkaa on vielä jäljellä noin parisataa kilometriä.

Mikkeliläinen Jaakko Heinonen osallistui loppiaisviikon lopulla IBA Finlandin napapiirin pohjoispuolella järjestämään arktiseen 1000 mailin vuorokausiajoon.
Motoristien keskuudessa nämä vuorokauden kestävät tuhannen mailin ajourakat kulkevat nimellä rautaperseajo. Vuosittain tämän jo kesäoloissakin vaativan tittelin suorittaa Suomessa noin 800 motoristia, joten jos keille, niin näille paukkuvassa pakkasessa yli tuhannen mailin reitin kiertäneille motoristeille titteli sopii. Pakkaslukemat vaihtelivat ajomatkan aikana 10 ja 30 pakkasasteen välillä. Leviltä varhain tammikuun 8. päivän aamuna matkaan startanneista viidestä rautapersekokelaasta reitin selvitti Heinosen ohella vain kaksi muuta motoristia.
Motoristien 1632 kilometrin pituinen ajoreitti kiersi Leviltä Karigasniemen kautta Lakselviin ja sieltä edelleen Jäämeren rantaa pitkin Honningsvågiin. Sieltä ryhmä palaili takaisin Leville Nuorgamin kautta piipahtaen tulomatkallaan Napapiirillä. Aikaa reitin kiertämiseen meni tuntia vaille vuorokausi.
–Levillä oli vielä torstaina pakkasta liki 40 astetta, mutta lähtiessämme liikkeelle seuraavana päinä se oli laskenut onneksi siitä noin puoleen. Norjan puolella pakkasta oli vain kymmenkunta astetta, mutta Nuorgamissa sitä oli taas liki 30 astetta ja koko loppumatkan ajan pakkanen liikkui 25 asteen tuntumassa.
Sulana mikkeliläismotoristin piti ylle puetut seitsemän vaatekerrosta sekä ajopuvun päälle vedetty kelkkailuhaalari.
–Rohkenen ajon jälkeen luonnehtia itseäni jo jonkinmoiseksi kerrospukeutumisen asiantuntijaksi, Jaakko Heinonen naurahtaa.
–Näkemistäni helpotti lähtöpäivänä JS-Motorsilta löytämäni sähkövisiirillä varustettu ajokypärä, Heinonen kertoo.

Kari Liikanen