29.12.

Pakkaset tulevat – estä putkien jäätyminen

Ulkotilojen ja varastojen ovet ja lämmitysjärjestelmät kannattaa käydä läpi ennen kovia pakkasia, sillä viileinä pidettävissä tiloissa vesiputket jäätyvät kaikkein herkimmin.

Lauha sääjakso on tältä erää ohi ja luvassa on pakkasta koko maahan. Pakkaset lisäävät vesijohtoputkien jäätymisriskiä erityisesti tällaisena talvena, kun maan pinnalla ei vielä ole suojaavaa lumipeitettä, sillä putkissa oleva vesi alkaa jäätyä veden lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle.
–Jäätymisriskiä voidaan vähentää muutamilla yksinkertaisilla toimilla, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen toteaa.
Ylösen mukaan olisi tärkeää varmistaa, että putket ovat sellaisissa tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussan puolella.
–Ensimmäinen asia on varmistaa, että ovet ja muut aukot ovat syyskauden jäljiltä suljettu tiiviisti ja tilojen lämmitysjärjestelmä toimii ja riittää pitämään tilat riittävän lämpiminä. Jos sisälämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, kannattaa käyttää lisälämmitintä, Ylönen neuvoo.
Esimerkiksi ilmastointikoneiden lämmityspatterit jäätyvät pakkasella hyvin nopeasti, ellei niihin tule riittävää määrää lämmintä vettä. Sama koskee liiketilojen tuulikaappien lämminilmakoneita.
Automatiikan ja lämmityksen toiminta on hyvä tarkistaa tai oman taidon puuttuessa tarkistuttaa ammatti-ihmisillä pakkaskauden lähestyessä. Huoltoliikkeen tekemänäkin tarkastus tulee edullisemmaksi kuin usein erittäin suuritöinen jäätymisvaurioiden korjaaminen.
Ylönen muistuttaa, että jos putket ovat aiempina vuosina jäätyneet, on se varsin todennäköistä tänäkin talvena.
–Normaalisti paksu lumipeite toimii maassa olevien putkien eristeenä, mutta nyt suuri osa Suomea on ilman lumipeitettä. Riskiä voi pienentää laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia, Arvo Ylönen opastaa.

Vapaa-ajan asunnoissa ja tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, on lämmitysjärjestelmän toiminta syytä tarkistaa ennen pakkasten kiristymistä. Tarkastuskäyntien yhteydessä sisätilojen väliovet voi jättää auki.
–Kovimpien pakkasten aikana voi äärimmäisenä varokeinona jättää hanan auki pienelle virtaukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy niin helposti, Ylönen vinkkaa.
Ylönen painottaa, että mikäli putket ovat kaikista varotoimista huolimatta päässeet jäätymään, kannattaa niiden sulattaminen antaa ammattitaitoisen LVI-liikkeen tehtäväksi.
–Jäätyessään ja laajetessaan vesi on voinut rikkoa pahimmassa tapauksessa putken. Silloin sulattaminen vaatii oikeat menetelmät ja laitteet. Avotulta ei pidä käyttää tulipaloriskin vuoksi, Arvo Ylönen muistuttaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.