30.12.

Olympialaiset Miika Nykäsen kirittäjänä

Toukokuussa Saksassa Jeremy Hakalan kanssa kaksikoiden 1 000 metrin edustuspaikkaa Rion olympialaisiin tavoittelevan Miika Nykäsen kevätkauden kalenterin täyttävät ulkomaanleirit.

Vaikka Kaihunlahti vielä joulun alla lainehti avoimena, ei kylmä vesi enää innostanut Miika Nykästä lykkäämään kajakkiaan vesille.
–Periaatteessa tuolla olisi vielä voinut meloakin, vähän sitä katsastelin. Paikka paikoin on kuitenkin jäätä, joten vesille meno ei ole järkevää eikä turvallista, 23-vuotias Suomen maajoukkueen edustusmeloja pohdiskeli Melapirtillä.
Talven harjoitusohjelmaan tuli muutos, kun joulukuun alkuun suunniteltu hiihtoleiri Levillä jäi väliin pienen sairastelun vuoksi.
–Hiihto on hyvää oheisharjoittelua. Jos ei pääse hiihtämään, teen juoksulenkkiä, puntteja salilla tai harjoittelen melontaergometrillä. Punttiharjoituksia on tehtävä aktiivisesti läpi vuoden, ettei voimataso pääse putoamaan. Voima on oleellinen osa lajia, lähinnä käsien ja ylä- sekä keskivartalon osalta.
Toisinaan harjoittelu saattaa vaikuttaa yksitoikkoiselta, esimerkiksi kauhoessa pitkiä jaksoja melontaergometrillä. Mikä saa tekemään tällaisia harjoitteita kyllästymättä?
–Sitä ei aina itsekään ymmärrä, miksi jaksaa. On oltava sisäinen palo urheilemiseen.

Kevättalvi menee
ulkomailla leireillessä

Miika Nykänen on pitänyt yllä melontakuntoa viime vuosien tapaan ulkomaan leireillä.
Marraskuun hän vietti Etelä-Afrikassa, jonne hän matkustaa maajoukkueen mukana tammikuun alussa uudelleen viideksi viikoksi.
Maaliskuussa on vuorossa treenijakso Portugalissa ja pian sen jälkeen on suuntana viimeistelyleiri Belgiassa toukokuun puolen välin Saksan olympiakarsintoja varten. Ne ovatkin Nykäselle selkeä päätavoite.
–Karsinnoissa on jaossa vielä yksi maapaikka Rion olympialaisiin. Tällä kaudella on oltava vireessä jo toukokuussa, joten kuntopiikki on rakennettava siihen kohtaan, Jeremy Hakalan kanssa kaksikoiden 1 000 metrin edustuspaikkaa tavoitteleva Nykänen kertoo.
Tuntumaa tulevaan olympianäyttämöön kaksikko otti syksyn esikisoissa. Kokemus jätti nälkää tavoitella tosissaan olympiapaikkaa. Kritiikkiä saaneet olosuhteetkaan eivät hetkauttaneet.
–Vesi oli likaista, mutta ei se niin pahalta vaikuttanut, kuin mitä puhuttiin. Huhujen mukaan joissakin joukkueissa oli vatsatautia. Vesikasveja oli paljon ja joillekin niitä tarttui vastukseksi kajakin keulaan ja peräsimeen. Uskon, että kisanäyttämöt ehtivät tulla kuntoon kisojen alkuun mennessä.

Saksan kisat
viitoittavat loppukauden

Viime kaudella Hakala ja Nykänen meloivat tähänastisen kilpailu-uransa parhaan yleisen tason kansainvälisen tuloksen kamppailtuaan kuudenneksitoista Milanon MM-kisoissa.
–Olen tyytyväinen tuohon kisamenestykseen. Kyseessä on kuitenkin olympialaji ja saavutimme b-finaalipaikan. On se urani kovin saavutus tähän asti.
Tulevana kesänä olympiakarsintojen lisäksi ovat kalenterissa alleviivattuina toukokuussa käytävä maailman cup ja EM-kilpailut kesäkuussa.
–Loppukauden tavoite ratkeaa tosin olympiakarsinnoissa. Jos onnistumme saamaan olympiapaikan, painoarvo muuttuu muiden kisojen osalta ja tähtäin on pelkästään olympialaisissa.
Nykäselle on kertynyt kokemusta kansainvälisistä kisoista usealta vuodelta. Ne ovat kasvattaneet häntä urheilijana.
–Nykyisin tietää kehityksensä ja osaa arvioida tasonsa kisoissa, mutta totta kai senkin yrittää aina ylittää. Eikä kisoja enää jännitä ennakkoon, eikä hätkähdä kisapaikoilla, jos jotain yllättävää tapahtuu. Sitä keskittyy vain omaan suoritukseen ja jättää muut asiat vähemmälle huomiolle. Kokemuksen kautta tulee luotto omaan tekemiseen.

Tuumaustauko on
vuorossa syksyllä

Melojina Hakala ja Nykänen ovat ikiensä puolesta vasta uriensa alkuvaiheessa. Melojat ovat parhaimmillaan kolmenkymmenen ikävuoden paikkeilla. Myös neljän vuoden päässä olevat Tokion olympialaiset kiinnostavat.
–Kauden jälkeen on kesän tuloksista riippumatta todennäköisesti jonkinlainen mietinnän paikka. Jos seuraavaan olympiadiin lähtee tosissaan tähtäämään, pitää itsellä olla varmuus, että on rahkeita vielä parantaa urheilijana, mikkeliläistä melontaperinnettä jatkava Miika Nykänen mietiskelee.

Antero Lipsanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.