20.11.

Viemärikin kaipaa joskus huoltotoimia

Tukkiintuneen viemärin avaamisesta voi joskus tulla hyvinkin suuritöinen urakka, joten kannattaa maalaisjärjellä miettiä, mitä niihin tunkee.

Viemäritukos on yllätys, joka huomataan ja joka takuuvarmasti herättää tunteita. Esimerkiksi kylpyhuoneen lavuaarin saa kuitenkin helposti tukkoon eikä askel viemäritukoksesta vesivahinkoon ei ole kovin suuri. Näillä vinkeillä onnistunet luomaan tukoksen – tai pystyt välttämään katastrofin.
Lassila & Tikanojan työnjohtaja Lasse Karppinen painottaa, että viemärien kanssa ongelmat ovat samat, asuipa omakotitalossa tai kerrostalossa.
Selvästi useimmin tukkoon menevät keittiön lavuaarit. Jouluun on aikaa vain noin kuukausi, joten kaikki muistanee varoituksen kinkkurasvasta. Joulu ei kuitenkaan ole vuoden ainoa tukossesonki. Superfoodeihin innostuneet saattavat löytää trendikkään viemärintukkijan myös kookosöljystä. Sekin jähmettyy jo huoneenlämmössä. Muiden kovettuvien rasvojen tavoin kookosöljyn paikka on siis biojäteastiassa.
–Astianpesukoneiden pesuaineet on suunniteltu puhdistamaan astioiden ohella myös viemärit. Yleensä likaisimmat ja tukkoisimmat viemärit ovatkin niissä kotitalouksissa, joissa astiat pestään käsin, Lasse Karppinen huomauttaa.
Karppinen on työssään havainnut, että myös naisten tietty aika kuukaudesta näkyy vessan viemäriputkistoissa. Vessanpöntöstä huuhdellaan alas erilaisia kuukautissuojia, jotka eivät hajoa veteen, vaan jäävät jumiin kapeisiin putkiin.
–Vessanpöntöistä on ongittu vaippoja, leluja, kondomeja ja monia muitakin vierasesineitä. Niillä saa takuulla vessanpöntön tukkoon ja hyvällä tuurilla vielä jäteveden tulvimaan istuimen reunojen yli vessan lattialle, kertoo Karppinen.

Koiranomistajat ja lasten vanhemmat tietävät, kuinka hyvin ulkoa kulkeutuva kura ja hiekka leviävät kotona joka paikkaan – ikävä kyllä myös lattiakaivoihin.
–Hiekka kertyy lattiakaivoihin, eikä se pääse sieltä ohuita putkia pitkin mihinkään. Suosittelen karistelemaan, harjaamaan tai imuroimaan hiekan pois jo eteisessä, Karppinen ehdottaa.
Suurimpia syitä laajoihin vesivahinkoihin ovat kuitenkin astian- ja pyykinpesukoneiden pettäneet poistovesiliitännät. Ne kannattaisi jättää ammattilaisen tehtäväksi. Liitännät omatoimisesti puuhastellut voi olla myös korvausvelvollinen mahdollisen vahingon sattuessa.

Näin huollat viemärit:

1. Pese säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa, astian- ja pyykinpesukoneesi mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Kuuma vesi puhdistaa viemäreitä.

2. Puhdista pesukoneesi silloin tällöin apteekeissa myytävällä sitruunahapolla. Annostele sitruunahappo pesukoneeseen ja pese tyhjä kone mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Varmista sitä ennen koneen valmistajalta, että kone kestää sitruunahappokäsittelyn. Voit käyttää myös valmiita pesukoneen puhdistusaineita.

3. Puhdista viemärisi kerran kuussa kaatamalla ensin viemäriin astianpesuainetta, niin että aine jää hajulukkoon vaikuttamaan. Kaada sen jälkeen viemäriin runsaasti tulikuumaa vettä.

4. Kemialliset viemärinavaajat, eli nk. kodinputkimiehet auttavat ensiapuna tukkoiseen viemäriin, mutta ne ovat huomattavasti laimeampia kuin ammattilaisten käyttämät kemialliset aineet. Jos lavuaarit tuntuvat olevan jatkuvasti tukossa, kannattaa pyytää ajoissa apua kiinteistönhuollosta.

5. Jos viemäri tuntuu olevan jatkuvasti tukkoinen, voi kyseessä olla myös rakenteellinen ongelma, esimerkiksi putkessa oleva painautuma, irronnut tiiviste tai vanhoissa putkissa joskus myös seinämiltä irronnut ruoste. Niissä tapauksissa kannattaa ehdottaa taloyhtiölle viemäreiden tarkistuttamista esimerkiksi kuvaamalla tai vähintään painepesua.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.