24.11.

Tähtitaivaan timantit

Plejadit ovat Messierin luettelon kohde, M45. Tähtijoukon sinertävä heijastussumu erottuu hyvin valokuvissa.

 

(Kuva. Aki Taavitsainen)

Seulaset eli Plejadit ovat tähtitaivaan taivaan kirkkaimpia avoimia tähtijoukkoja. Tämä tähtirykelmä löytyy paljain silmin itätaivaalta Härän tähdistöstä pimeän tultua. Tähtitaivas liikkuu hitaasti yön aikana ja Plejadit matkaa keskiyön aikaan etelätaivaalla. Ne löytyvät aamulla länsitaivaalta auringonnousun aikaan.
Paljain silmin Plejadeissa näkyy melko helposti kuusi kirkkainta tähteä, mutta tarkkasilmäiset voivat hyvissä olosuhteissa erottaa jopa toistakymmentä tähteä. Parhaiten tähtijoukkoa voi ihailla tukevalla jalustalla varustetuilla kiikareilla tai kaukoputkella. Valovoimaisella havaintovälineellä voi nähdä myös upeita yksityiskohtia, kuten utumaista heijastussumua joidenkin tähtien ympärillä. Erityisesti valokuvissa heijastussumu nousee hyvin esille kirkkaimpien tähtien ympärillä. Heijastussumu koostuu tähtien synnyn jälkeen yli jääneestä kaasusta ja pölystä. Se heijastaa nuorien ja kuumien tähtien sinertävää valoa.
Plejadit muistuttavat muodoltaan tuttua Otavan tähtikuviota ja näin ne monesti sotketaan Pikku Otavaan, joka sijaitsee taivaan laella. Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarusta, joita Orion (Orionin tähdistö) jahtasi. He pyysivät apua Zeukselta, joka muutti heidät kyyhkyiksi ja heitti heidät taivaalle. Suomessa tätä tähtijoukkoa on kutsuttu Seulasten lisäksi muillakin nimillä, kuten muun muassa Väinämöisen virsu ja Väinämöiset. Plejadien etäisyys maapallolta on 444 valovuotta.

Aki Taavitsainen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.