Manna muutti Luusniemeltä Harjumaahan

Anna-Maija Nenonen maanantaina Oskari Marttiselle luovuttama Manna tarkasteli aluksi tulevaa asuinympäristöään hieman epäluuloisena.

Neljän kuukauden ikäinen ayrshire-rodun 4H-ketjuvasikka Manna muutti maanantaina Luusniemeltä Auli ja Reijo Nenosen tilalta maanantaina Harjumaahan Anu ja Ilpo Marttisen omistamalle Parolan tilalle. Ketjuvasikan luovutti Anna-Maija Nenonen ja sen otti vastaan Kalevankankaan koulun kuudetta luokkaa käyvä Oskari Marttinen.
4H-ketjuvasikat ovat Faba Osuuskunnan ja 4H-yhdistyksen jo 1950-luvulla käynnistämä nuorisotoiminnan muoto ja niiden avulla on tarkoitus innostaa nuoria karjankasvatuksen, -jalostuksen ja karjanhoidon pariin. Pitkäikäisimmät 4H-vasikkaketjut ovat jatkuneet useiden sukupolvien ajan ja myös Oskari luovuttaa aikanaan Mannan ensimmäisen lehmävasikan ketjussa seuraavalle 4H-kerholaiselle. Manna siemennetään aikanaan osuuskunnan suosituksen mukaan.
4H:n vasikkaketju käynnisty paikallisen karjakerhon, meijerin, muun yhteistyötahon tai yksityisen karjanomistajan lahjoittamasta korkeatasoisesti jalostetusta vasikasta. Monista ketjuvasikoista on kasvanut hyviä lypsylehmiä uuteen kotikarjaansa ja niiden sonnivasikoita myyty myös keinosiemennykseen.
Luovutustilaisuudessa olivat läsnä myös Anna-Maijan isä Reijo Nenonen, Oskarin äiti Anu Marttinen, Faba Osuuskunnan jalostusasiantuntija Helena Korkee sekä Mikkelin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Kauppinen ja toiminnanohjaaja Saara Ranta.

Vasikat ovat
sosiaalisia eläimiä

Molemmat nuoret ovat olleet kiinnostuneita maatilan töistä pienestä pitäen. Tällä hetkellä Oskarin mielenkiinto on enemmän koneissa. Anna-Maija tekee jo osa-aikaisena palkkatyötä kaupungin lomituspalveluyksikössä.
Molemmille nuorille on myös eläinten hyvinvointi tärkeää. Nykytekniikan hallinta ja käyttöönotto tuovat hyvinvointia sekä eläinten kanssa työskenteleville ihmisille että tuotantorakennuksissa eläville lypsylehmille. Vaikka lypsykarjatilan työvuorot ovat rutiinitöineen joskus pitkiä, jää silti aikaa myös eläinten rapsutteluun ja seurantaan.
Mannan uudessa kodissa on tilat noin 140 lypsyrotuiselle lehmälle. Navetan asukkaista puolet on lehmiä ja loput nuorta karjaa.
Vasikat ovat sosiaalisia eläimiä ja ne tarvitsevat lajitovereidensa kontakteja voidakseen hyvin. Oma uusi sopivan kokoinen vasikkaryhmä on hyvä ja turvallinen tapa uudelle vasikalle tutustua paremmin uuteen elinympäristöön ja oppia uudet toimintatavat lajitovereiden kanssa. Vasikat nauttivat toistensa seurasta ja ne nukkuvat usein aivan lähellä toisiaan ja osaavat myös leikkiä keskenään.
Manna hieroo aluksi tuttavuutta tuleviin kavereihinsa omasta karsinasta. Marttiset seuraavat tulokkaan sopeutumista ja siirtävät Mannan ryhmäkarsinaan, kun katsovat sen ajankohtaiseksi.