Maalaispojan tie vei kotisaunan lauteilta 40-vuotisjuhlakiertueelle

Kiiminkijoen maisemilla on pysyvä paikka tamperelaistuneen Mikko Alatalon sydämessä.

Nelisen vuosikymmentä sitten alkoi Yleisradion rinnakkaisohjelmassa soida kerta toisensa jälkeen kepeä ralli, joka kertoi maalaispojan pistävän suihketta kainaloon.
Se nosti suomalaisten laajempaan tietoisuuteen Pohjois-Pohjanmaalta Tampereelle opiskelemaan muuttaneen Mikko Alatalon, joka viitoitti Savon sydämestä Tampereen opiskelijapiireihin saapuneen Juhani Leskisen kanssa täysin uudet koordinaatit suomalaiselle rockmusiikille.
–Tapasin Juicen Tampereen yo-talolla. Aloimme tehdä aluksi hänen kanssaan kahdestaan kasettinauhoituksia. Lauluja ja pienoiskuunnelmia. Sitten yhytin Rinteen Harrin ja pari muuta kaveria ja perustimme yhdessä Coitus Intin. Teimme demoja, joita lähettelimme Love Recordsille ja lopulta saimme levytyssopimuksen, parhaillaan 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Mikko Alatalo muistelee.
–Juice oli mestari. Hän opetti meille tekstintekoa ja minä opetin hänelle kitaransoittoa, muun muassa dimi-sointuja. Niitä käyttäen hän sävelsi minun laulettavakseni Per Versin. Se on pakko laulaa myös konserttikiertueella, Alatalo jatkaa.
Juice ponnahti vuonna 1974 suomalaisten tietoisuuteen Marilynilla. Rinteen kanssa Coitus Intistä jo tuossa vaiheessa omille teilleen erkaantuneen Alatalon Maalaispoika singahti lähes baarin kuin baarin nurkassa olleen jukeboxin soitetuimpien levyjen joukkoon vuotta myöhemmin. Vaikka manserockin suuret miehet touhusivat erillään, pysyivät heidän välinsä lämpiminä.
–Kinastelimme välillä, koska Juice halusi olla piällysmies, mutta teimme silti yhteistyötä joka vuosikymmenellä. Viimeinen yhteistyömme oli vuonna 2003 julkaistu Senaattori ja boheemi -albumi.
–Kysyttyäni kerran Juicelta, miten yhdistän kansantribuunin ja laulajan työn, hän neuvoi: Puhu ilimaseksi, laskuta laalusta. Ja jos joku kriitikko erehtyi haukkumaan minua, haukkui Juice hänet julkisesti sanoen: Vain minä saan vittuilla Alatalolle, Mikko naurahtaa.

Juice, Mikko ja Coitus Int YO-talolla vuonna 1974.

Maalaispojan
arki muuttui

Hän kertoo Maalaispojan muokanneen arkensa täysin uuteen kuosiin.
–Jatkoin myös tv:ssä musiikkitoimittajana, mutta keikkailu ja laulujen teko tulivat päätyökseni.
Koko kansan Mikon teki Alatalosta Syksyn Sävel -kilpailu, jossa hänestä tuli Irwinin tapainen kestomenestyjä.
–Syksyn sävelet ovat tärkeä osa Harrin ja minun tuotantoa. Jotkut kriitikot tosin kakistelivat, koska tein samaan aikaan Siirtomaa-Suomen lauluja, joissa puolustin maaseutua ja kerroin muuttoliikkeen aiheuttamista ongelmista.
–Monet pohjoisen lauluistani ovat minun, mutta erityisesti rallit ja balladit ovat yhteisiä Harrin kanssa. Toisella oli joku lauseen pätkä, jota lähdimme kitaran kanssa yhdessä tapailemaan. Osassa lauluista saattoi olla sävelestä 60 ja tekstistä 40 prosenttia minun ja loput Harrin osuutta. Joissakin lauluissa suhteet olivat päinvastoin. Esimerkiksi Hyasinttien aika -laulussa Harrilla oli joku etiäinen, että hän haluaa pyytää anteeksi äidiltään moni rumia sanojaan. Kaksi viikkoa myöhemmin hänen äitinsä nukkui pois, joten ehkä näin oli tarkoitettu, Alatalo kertoo.

Pyynnöstä mukaan politiikkaan

Musiikki viitoitti Mikko Alatalon polkua myös politiikkaan. Häntä on aina huolestuttanut maaseudun autioituminen ja hän päätti seurata Amerikassa Farm Aid -konsertteja järjestäneiden Bob Dylanin ja Willie Nelsonin jalanjälkiä.
–Järjestin vuonna 1999 Farm Aid -konsertin. Odottelimme Pirkka-halliin paria tuhatta ihmistä, mutta paikalle tulikin 8 000 suomalaisen ruokaketjun työntekijää. Siellä moni tuli sanomaan, että lähde Mikko isolle kirkolle puolustamaan meitä ja vuonna 2003 sitten lähdin mukaan. Kolmen vuoden päästä tulee siis jo 16 vuotta täyteen.
–Politiikka tulee ja politiikka menee, mutta laulut jäävät, Alatalo kuitenkin muistuttaa.
Keikkailun hän kertoo jääneen viime vuosina hieman poliittisten kiireiden varjoon.
–Pienimuotoisia trubaduurikeikkoja on jonkin verran tullut tehtyä ja teen niitä varmasti jatkossakin. Nyt halusin tehdä kunnon konsertteja omien poikien bändin kanssa. Kiertueessa on jo vähän jäähyväisten makua, sillä ei näin suuria konsertteja tehdä kuin kerran kymmenessä vuodessa. Jos aikoo kuulla maalaispojan lauluja hyvien soittajien kanssa, nyt kannattaa tulla Mikaeliin, jossa vierailijana on ex-tangokuningatar Maria Tyyster.
–Maria on upea laulaja ja on kiva saada hänet mukaan. Omista pojistani ovat mukana kitaristi Kalle ja basisti Aaro. Täytyyhän sitä naisillekin olla silmänruokaa. Eivät he jaksa meitä vanhoja gubbeja enää katsella, Alatalo naurahtaa.
Mikko Alatalon juhlakonsertti Mikaelissa 31.10.