Äitiklubit toimivat marttoina Liberiassa

Pirkko Hataran työsarkaan kuuluu eri puolilla Liberiaa toimivien äitiklubien auttaminen. Buchanan äitiklubissa on menossa kokous äitien kanssa.

Lehtemme on seurannut alkukesästä Liberiaan Opettajat ilman rajoja -järjestön vapaaehtoistehtäviin lähteneen mikkeliläisen Pirkko Hataran matkan vaiheita. Kirkon ulkomaanavun tukemassa projektissa työskentelevä Hatara kertoo lukijoillemme työstään, jonka ensisijaisina kohderyhminä ovat seitsemän äitiklubeja.
–Pitkän sisällissodan ja ebola-epidemian seurauksista kärsivän Liberian kehittämisessä näen äitiklubien toiminnassa vastaavia mahdollisuuksia, mitä Marttaliitto tehnyt Suomen elinolosuhteiden kehittämiseksi.
–Klubien ydin koostuu yleensä kunkin asuinyhteisön 25 naisesta. He ovat klubin varsinaisia jäseniä ja kokoontuvat säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa, jotkut jopa viikoittain. Tapaamisten tarkoituksena on kehittää ensisijaisesti naisten omaa hyvinvointia. Yhteisvoimin naiset suunnittelevat ja toimeenpanevat muidenkin asuinalueensa naisten ja tyttöjen asemaa parantavia toimintoja sekä pyrkimys edistää yleisesti yhteisön hyvinvointia, Hatara kertoo.
Ensimmäinen äitiklubi perustettiin Liberiaan vuonna 2006 ja FCA (Finn Church Aid) on osallistunut klubitoiminnan kehittämiseen vuodesta 2008 lähtien.
–Tehtäväni on auttaa äitiklubeja kehitystyössään. Analysoin niiden nykyisiä toimintoja ja teen ehdotuksia mahdollisista parannuksista ja uusista menetelmistä. Jokaiseen klubivierailuuni liitän jotain toimintaa, joissa ideoimme erilaisin yhteistoiminnallisin menetelmin, miten klubin kannattaisi jatkaa kehittämistoimintaansa, valottaa Hatara työtään.
Hatara myös arvioi FCA:n rahoittamien toimintojen tuloksia ja vaikutusta naisten ja tyttöjen hyvinvointiin pidemmällä aikavälillä.

Buchanassa toimivan äitiklubin kokoustilasta yksi osa on varattu ompelun opettamiseen. Parillekymmenelle opiskelijalle on kymmenen poljettavaa ompelukonetta. Valaistusta varten on generaattori, jotta taloa voidaan käyttää myös illalla, pimeyttä Liberiassa on iltaseitsemästä aamuseitsemään läpi vuoden.

Moniavioisuus tuottaa
paljon yksinuoltajaäitejä

Suuri osa liberialaisäideistä on yksinhuoltajia. Maan perinteisen kulttuurin mukaan miehellä voi olla useita vaimoja ja valitettavan usein mies ei kykene tai ole edes halukaskaan huolehtimaan kaikista perheistään. Koulutuksen myötä moniavioisuus on kuitenkin vähentynyt, sillä koulutetut naiset ja kaikki koulutetut miehetkään eivät enää hyväksy moniavioisuutta.
–Teiniäitejä on runsaasti ja valitettavan usein heidän raskautensa on saanut alkunsa raiskauksesta. On arvioitu, että keskimäärin kolmasosa liberialaisista 15–19-vuotiaista tytöistä on joko äitejä tai raskaana, valottaa Hatara liberialaisten nuorten naisten todellista arkea.
Maaseudun tytöistä saattaa jopa 70 prosenttia olla teiniäitejä. Maan pääkaupungissa Monroviassa teiniraskaudet ovat sen sijaan vähentyneet.
–Äitiklubit järjestävät yksinhuoltajaäideille koulutusta ja tukevat heidän lastensa kouluun lähettämistä jakaen heille stipendejä koulupuvun hankintaan ja lukukausimaksun maksamiseen. Äitiklubit levittävät yhteisöissään myös tietoa lapsiavioliittojen haitallisuudesta nuorelle naiselle, Hatara kertoo.

Äitiklubit myöntävät
Naisten pankin lainoja

Joistakin äitiklubeista on kasvanut jo varteenotettavia asuinyhteisöjensä kehittämiskeskuksia. Useimmat klubit ovat saaneet FCA:n tukemina jo oman toiminnoilleen talon, joissa järjestetään klubin omien kokousten ohella ammattikursseja ilman koulutusta oleville naisille. Kursseilla opetetaan ompelua, saippuanvalmistusta ja leipomista. Äitiklubien kautta naisille myönnetään myös Naisten pankin rahoittamia mikro-lainoja oman pienimuotoisen yritystoiminnan aloittamiseen.

Kari Liikanen