30.09.

Rendelin kuvaukset käynnistyvät maanantaina

Seuraaviksi pariksi kuukaudeksi Jesse Haajan kalenterin täyttävät Rendelin kuvaukset.

 

(Kuva: Juuli Aschan)

Jesse Haajan aikoinaan kouluvihkoihin hahmottelema Rendel on taivaltanut viimeisen reilun vuoden ajan osin mutkaistakin polkua, mutta nyt se ottaa tulevien viikkojen aikana lopullisen harppauksen kohti valkokangasta.
Haajan idea muutaman tonnin budjetilla tehtävästä lyhytelokuvasta on turvonnut matkan varrella 1,2 miljoonan budjetilla tehtäväksi täyspitkäksi elokuvaksi ja tuotantotiimi on kasvanut kaikilla sektoreilla.
–Se on ollut erittäin ilahduttavaa, että kaikki mukana olevat ovat itse halunneet tulla tähän projektiin. Sen vuoksi koko tiimi on erittäin sitoutunut, Haaja kertoo.
Rahoituksen ohella myös elokuvan käsikirjoitus muotoutui useisiin menestyselokuviin käsikirjoitukset tehneen Pekka Lehtosaaren näppäimistöllä täysin uuteen muotoon.
–Alkuperäisestä käsikirjoituksesta taisi jäädä jäljelle vain pari kohtausta, Haaja toteaa.
Elokuvan näyttelijät kokoontuivat viime viikonvaihteessa Mikkeliin yhteislukuharjoituksiin ja samalla he pääsivät tutustumaan toisiinsa lähemmin. Kun näyttelijöillä on kuvauksissa runsaasti parikohtauksia, on lopputuloksen kannalta tärkeä, että henkilökemiatkin toimivat.
Kajaanissa ensi maanantaina käynnistyvät kuvaukset kestävät parisen kuukautta. Kajaanin lisäksi elokuvaa kuvataan syksyn mittaan myös Helsingissä, Tampereella, Varkaudessa ja Mikkelissä.

Rendel on taivaltanut pitkän matkan ruutupaperille tehdyistä luonnoksista...

Rendel on taivaltanut pitkän matkan ruutupaperille tehdyistä luonnoksista…

Haasteita riitti
kalkkiviivoille saakka

Haaja tunnustaa savotan olleen huomattavasti suurempi kuin mihin hän oli osannut varautua.
Viime kesänä ei kalenterista niin sanottuun virka-aikaan juuri tyhjiä koloja löytynyt kuin korkeintaan sydänyöllä, ja tuolloinkin tahtoivat ajatukset livahtaa Rendelin pariin.
Hän hymähtääkin, että omat rajat tulivat viime kesänä katsottua ja elokuvaprojekti ehti olla yhdessä vaiheessa jo vaakalaudallakin.
–Olen aiemmin pyrkinyt rauhoittamaan illat ja viikonloput perheelle, mutta viime kesänä piti siitäkin periaatteesta joustaa, sillä iltaisin oli asioita hoideltava puhelimitse. Naapurini tuntevat varmaan elokuvaprojektin vähintään yhtä hyvin kuin minä, koska lasten nukkuessa oli puhelinkeskustelut hoidettava pihalla tai autotallissa.
–Ilman perheen, ystävien, yhteistyökumppaneiden ja synty- sekä kotikaupungin tukea tämä olisi ollut kyllä vituixmän -projekti, laukkujaan pakkaileva Haaja myöntää.
Erityisen suuren kiitoksen hän osoittaa Aake Kallialalle.
–Hän on kannustanut vaikeilla hetkillä ja on ollut samalla minulle valtava henkinen tuki, Haaja kehuu.

...valkokankaan sankariksi. (Kuva: Juuli Aschan)

…valkokankaan sankariksi.
(Kuva: Juuli Aschan)

Kuvaukset ovat myös
tiukka rypistys

Eivätkä Haajan kiireet suinkaan helpota kuvausten aikana. Yli puolet tehdään yökuvauksina. Ne alkavat illan suussa ja kestävät pahimmillaan yöllä jopa kolmeen saakka. Kuvausten jälkeen Haajan on käytävä läpi taltioitu materiaali ennen seuraavaa kuvauspäivää.
Kun väliin on sovitettu muutamia päiväkuvauksia, jotka alkavat aamuvarhaisella, jäävät yöunet joskus hyvin vähiin.
–Lisäksi vie oman aikansa totutella, ettei tarvitse pitää kaikkia naruja omissa käsissä kuten pienellä tiimillä kuvattaessa.
–Jännittää ihan pirusti ja enkä pysty edes kuvittelemaan sitä fiilistä, kun kohtaus 174 on parin kuukauden kuluttua saatu kuvattua, Haaja pohtii.

Kari Liikanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.