Otavan kirkko sai esittelytaulun

Mikkelin hiippakunnan piispalle Seppo Häkkiselle esittelytaulun paljastus oli mieluisa tehtävä, sillä hänen isänsä työskenteli kirkossa aikoinaan nuorisotyöntekijänä.

Otavan kirkon pääsisäänkäynnin rappusten viereen on asennettu kirkon historiaa valottava esittelytaulu.
–Tänään paljastettava Otavan vanhan rukoushuoneen esittely- ja muistotaulu hoitaa tärkeää tehtävää. Se kertoo tämän kylän ja seudun historian yhdestä vaiheesta. Kyläkirkko pystytettiin rukoushuoneyhdistyksen ja otavalaisten yhteisillä ponnistuksilla ja vihittiin käyttöön vuonna 1929. Hanke vahvisti otavalaista identiteettiä ja yhteisöllisyyttä, totesi esittelylaatan maanantaina paljastanut piispa Seppo Häkkinen.
Otavan kyläkirkko rakennettiin talkoovoimin vuosien 1927–29 aikana. Maapohjan lahjoitti Röppään Kirjalaisten suku ja kirkkosali tehtiin Terijoelta tuodun huvilan hirsistä. Myös talolliset ja Otavan Saha luovuttivat kirkon rakentamiseen puutavaraa.
Käyttöön kirkko vihittiin vuoden 1929 juhannuksena.
Vuonna 1950 kiinteistö lahjoitettiin silloiselle Mikkelin maaseurakunnalle. Nykyisin kiinteistö on tuomiokirkkoseurakunnan omistuksessa, mutta sen hoidosta vastaa Otava-seura.
–Olemme käyttäneet kirkon kunnostukseen muun muassa gospel-konserttien kahviosta kertyneitä tuloja, kertoo Risto Luukkonen Otava-seurasta.
–Tämä on toinen tuomiokirkkoseurakunnan omistamista ja ihmisten itsensä rakentamista sakraalirakennuksista. Toinen on Himalansaaren kirkko. Vaikka ajat ovat muuttuneet, on tälle edelleen käyttöä, tuomiorovasti Juha Palm totesi.
Otavan kirkko sai purkutuomion vuonna 1982 silloiselta maaseurakunnalta. Kyläläisten vastustuksen vuoksi purkupäätös kumottiin kuutta vuotta myöhemmin ja kirkko kunnostettiin talkoin sekä raha- ja tarvikelahjoituksin.
–Nyt kirkko kuuluu tuomiokirkkoseurakunnan strategiassa säilytettävien kirkkojen joukkoon, Palm kertoi.
Nykyisin kirkossa järjestetään kesäkonsertteja, näyttelyjä ja pieniä kirkollisia tapahtumia.
Kirkko lukeutuu maakunnallisesti merkittäviin kulttuurikohteisiin, joten Otava-seura halusi tuoda vieraille esiin rakennuksen monivaiheista historiaa.
Esittelytaulun ulkoasun on suunnitellut graafinen suunnittelija Tuula Virtanen. Taulussa olevien valokuvien joukossa ovat muun muassa kyläkuvaaja ”Kuva Kurvisen” rakennustalkoista vuonna 1927 ottama sekä Osmo Ulpovaaran 1950-luvulla pidetystä konfirmaatiotilaisuudesta ottama valokuva. Taulussa olevan ilmakuvan ottajasta Otava-seuralla ei ole tietoa.

Kari Liikanen

1. Raimo Virtanen 02/09/2015 13:04

”Kuva Kurvinen”, eli Nestori Kurvinen kuvasi Opiston johtaja Antti Leinosen pyynnöstä ristn pystytyksen kirkon torniin. Aino vapaaehtoinen tornin huippuun kipuaja oli opiston oppilas Jukkaka. Kotoisin Savitaipaleelta. Ilmakuvan on kuvannut 1950 luvulla lentäjä Keijo Kääriäinen. Kummatkin kuvat olivat aikaisemmin esillä Juhani Ripatin ja Raimo Virtasen järjestämässä valokuvanäyttelyssä ”Ulkomailla Otavassa” vuonna 1989.

2. Raimo Virtanen 02/09/2015 12:52

”Kuva Kurvinen”, eli kyläkuvaaja Nestori Kurvinen kuvasi Otavan kirkon rakennustyömaan vn.1929, kun ristiä oltiin juuri pystytyttämässä kirkon torniin. Ainoa tornin huippuun uskaltautunut mies oli Jukkala niminen huimapää Savitaipaleelta. Ilmakuvan on kuvannut Keijo Korhonen. Kummatkin vanhat kuvat olivat esillä vn. 1989 Juhani Ripatin ja Raimo Virtasen järjestämässä ”Ulkomailla Otavassa” valokuvanäyttelyssä.