Esedu lopettelee koulutustaan Juvalta

Etelä-Savon ammattioppilaitoksen opetustoiminta keskittyy tulevina vuosina pelkästään Mikkeliin ja Pieksämäelle.

Etelä-Savon Koulutus Oy on lopettamassa näillä näkymin Etelä-Savon ammattiopiston Juvan yksikön. Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallitus päätti, ettei Juvalle tarjota enää ensi kevään yhteishaussa ja sisällä olevilla opiskelijoilla arvioidaan opetustoiminnan jatkuvan enintään kevääseen 2017 saakka.
Lopetuspäätöksen taustalla ovat Juvan yksikön huono vetovoima sekä ammatillisen koulutuksen rahoitukseen lähivuosina kohdistuvat mittavat leikkaukset. Viime keväänä Juvalla tarjolla olleisiin sosiaali- ja terveysalan sekä rakennusalan perustutkintoihin haki ensisijaisesti vain viisi opiskelijaa.
Valtakunnallisten aloituspaikkaleikkausten takia Etelä-Savon Koulutus Oy:n ja sen ylläpitämän Etelä-Savon ammattiopiston järjestämisluvan mukainen opiskelijamäärä pienenee ensi vuonna 110 vuosiopiskelijalla ja hallitus varautuu myös siihen, että oppilaitoksen järjestämisluvan mukainen opiskelijamäärä tulee jatkossa edelleen pienenemään.
–Haluamme turvata Esedu:ssa riittävästi ja tarpeeksi kattavasti aloituspaikkoja nuorten koulutukseen. Päätöksissä on otettu huomioon pienenevät ikäluokat, työelämän tarpeet sekä koulutusten vetovoimatekijät. Samalla kohdistamme huomattavan määrän koulutusta tutkintoa vailla oleville ja ammattia vaihtaville aikuisopiskelijoille, hallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen taustoittaa päätöstä.
Etelä-Savon ammattiopistossa on ensi kevään yhteishaussa haettavana ammatillisiin perustutkintoihin 657 paikkaa. Niistä Mikkelissä on 493 paikkaa ja Pieksämäellä 164.
Lisäksi ammatilliseen koulutukseen valmentavassa Valma-koulutuksessa on haettavana 40 paikkaa.
Toimitusjohtaja Keijo Tikka muistuttaa, että sopeuttamistoimista huolimatta Esedu tarjoaa edelleen koulutusta kymmeniin eri ammatteihin. Nuorisopuolella koulutusta on 18 eri ammatilliseen perustutkintoon ja aikuiskoulutuksen puolella tarjolla on lähes 60 eri tutkintoa.