27.08.

Tiedätkö karhun kohdatessasi miten toimia?

Jotain poikkeuksellista on tapahtunut, jos joudut karhun kanssa silmäkkäin.

(Kuva: Ari Väisänen)

Marjaan tai sieneen tekisi mieli, mutta uskaltaako sinne mennä, kun eri puolilta tulvii karhuhavaintoja?
Lähtökohtaisesti suurpedot väistävät aina ihmistä. Käytännössä karhun näkeminen luonnossa liikuttaessa on siis erittäin harvinaista, ja jos karhun kanssa joutuu samalle marjamättäälle, on yleensä tapahtunut jotain hyvin poikkeuksellista.
–Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, joten se havaitsee ihmisen jo hyvissä ajoin ja pakenee paikalta. Joskus voi tosin tuulla väärästä suunnasta eikä karhu sen vuoksi saa ihmisestä vainua riittävän ajoissa.
–Karhu saattaa myös tulla yllätetyksi tappamansa saaliseläimen haaskalta, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norberg kertoo.
Parhaiten karhut saa pidettyä loitolla pitämällä metsässä melua, joko rupattelemalla kaverin kanssa tai vaikkapa laulelemalla itsekseen.
Jos silti sattuu kohtaamaan karhun metsässä, kannattaa pysyä rauhallisena ja osoittaa sillä tavoin karhulle, ettei uhkaa sitä millään tavalla.
–Lähde perääntymään paikalta, äläkä käännä karhulle selkääsi, jotta näet, mitä se tekee. Juokseminen tai puuhun kiipeäminen on turhaa, sillä karhu voittaa sinut molemmissa lajeissa.
Vihainen karhu murisee, heiluttelee päätään, luimistelee korviaan ja käy pikajuoksijan lähtöasentoon. Sen sijaan takajaloilleen nouseva otso ei ole hyökkäämässä. Se pyrkii lähinnä saamaan paremman käsityksen tilanteesta, Norberg opastaa.
Karhu voi tehdä myös valehyökkäyksiä, joilla se pyrkii karkottamaan tunkeilijan. Jos karhu lähestyy ja mukanasi on marjaämpäri tai irtonainen vaate, jätä se karhulle haisteltavaksi. Näin saat etumatkaa, sillä lähtökohtaisesti karhukin haluaa vain rauhoittaa tilanteen.
–Jos huomaat maastossa tai puussa karhunpennun, on emokin jossain lähettyvillä. Tällöin on syytä poistua tulosuuntaan mahdollisimman nopeasti, mutta samalla rauhallisesti. Emo puolustaa pentujaan kokiessaan ne uhatuiksi, Norberg tähdentää.
Jos karhu kuitenkin tulee päälle, kehottaa Nordberg heittäytymään maahan.
–Käy mahallesi tai sikiöasentoon ja suojaa päätä ja niskaa käsilläsi. Jos sinulla on reppu, jätä se suojaksi selkääsi, Norberg neuvoo.
Kaikista petohavainnoista tulee ilmoittaa myös paikalliselle riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Eli vaikka näkisit pelkästään karhun jäljen tai ulosteen, tee siitäkin ilmoitus. Näin saadaan kerättyä arvokasta tietoa suurpetojen lukumääristä, liikkeistä ja levinneisyydestä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.