Omega ry:n toiminta vaarassa loppua

Omega ry on vetänyt Bhutanissa menestyksekkäästi muun muassa vammaisten koulutushanketta.

Jos eduskunta hyväksyy talousarviota käsitellessään kehitysapuun esitetyt leikkaukset, tietää se loppua lukuisille kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen hallinnoimille hankkeille ja on todennäköisesti samalla kuolinisku monelle järjestölle itselleenkin.
Suurimmat kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt ovat arvioineet joutuvansa irtisanomaan yhteensä pitkälti yli sata työntekijää. Kun moni pienempi paikallisjärjestö joutuu pakostakin suunnittelemaan toimintansa lopettamista, katoaa humanitäärisiä työpaikkoja lisää lähes toinen mokoma.
Esimerkiksi Omega ry:n hallituksen puheenjohtaja Sini Soljasalo uumoilee Omegankin joutuvan pistämään ensi vuonna pillit pussiin. Sen hankkeiden rahoitus lepää pääosin ulkoministeriöltä tulevan rahoituksen varassa. Mikäli rahoitus loppuu, eivät tulot riitä kattamaan edes toimistotilojen vuokraa.
–Sydäntä riipii, jos joudumme toimintamme lopettamaan, totesi Soljasalo maalaillessaan yhdistyksen synkkäsävyistä tulevaisuudenkuvaa kansanedustaja Satu Taavitsaiselle (sd.).

Kohteena kehnoimmassa
asemassa olevat

Soljasalo korosti, että Omegan hankkeissa kohderyhminä ovat pääsääntöisesti olleet kehnoimmassa asemassa olevat vähemmistöt sekä naiset ja tytöt.
Esimerkiksi Bhutanissa yhdistys on kouluttanut aiemmin ilman ihmisoikeuksia eläneitä kehitysvammaisia. Koulutushankkeen ansiosta heistä osa on saanut työelämään tarvittavat valmiudet ja elättää nykyisin koko perheen.
– Huomionosoituksena vammaisten eteen tehdystä työstä Bhutanin kuningas antoi viime vuonna paikalliskoordinaattorillemme arvostetun kultamitalin, Soljasalo kertoi.
Osa Omegan hallinnoimista kehitysyhteistyöhankkeista päättyy muutenkin vuodenvaihteessa. Soljasaloa kuitenkin harmittaa, että Bhutanissa jää esimerkiksi kesken Helsingin Kaupunginteatterin kanssa aloitettu yhteishanke.
–Teatteri lahjoitti sinne vanhan langattoman 3G-äänentoistojärjestelmänsä. Nyt laitteet ovat jäämässä tyhjän panteiksi, kun kukaan ei siellä osaa käyttää niitä. Aloitimme käyttäjiä varten koulutuksen, mutta nyt se sitten loppuu.
–Myös Mikkelin kouluissa ja kirjastolla vuosia tehty globaali viestintäkasvatustyö lakkautuu, jos hanketukikierroksia, joita olimme syksyllä hakemassa ei edes toteuteta, Soljasalo harmitteli.

Päätöksen taustalla
kenties tiedon puute

Satu Taavitsainen epäili hallituksen tehneen päätöksensä enemmän olettamusten kuin faktojen pohjalta.
–Sen sijaan vaikuttavuudesta käytävä keskustelu on aina paikallaan. Luulisi vientiteollisuudellekin olevan etua, jos Suomella on luotettava maine köyhissä maissa. Kun niissä lähtee talous nousuun, ne pystyvät ostamaan Suomessa valmistettuja tuotteita, esimerkiksi viemäröintijärjestelmiä, Taavitsainen toteaa.

Kari Liikanen