Kello mukautuu ajan vaatimuksiin

Pylvänäisten perheyrityksen tulevaisuus on turvattu, sillä Heimo Pylvänäisen (vas.) Mervi-tytär on serkkunsa Ida Pylvänäisen kanssa jatkamassa yrityksen toimintaa nykyisten Heimon ja Leena Pylvänäisen (oik.) vetäytyessä pikkuhiljaa eläkkeelle.

Joskus saattavat maailmanhistorian suuret käänteet vaikuttaa olennaisesti pienenkin yrityksen toimintaan. Näin kävi esimerkiksi torstaina 70-vuotisjuhliaan viettävälle Kelloliike V. Pylvänäiselle.
–Jos Suomi ei olisi menettänyt Viipuria, olisimme nyt todennäköisesti siellä. Viipuri oli jo noihin aikoihin suurkaupunki ja se oli isälleni tuttu kaupunki, valaisee Heimo Pylvänäinen perheyrityksen syntyhistoriaa.
Sodassa kuitenkin kävi niin kuin kävi, joten Valentin ja Anna-Liisa Pylvänäinen päättivät sodan vuonna 1945 päätyttyä perustaa kelloliikkeen Hirvensalmelle. Kolmea vuotta myöhemmin he siirsivät liikkeensä Mikkeliin Vuorikadun varrella sijainneen puutalon tiloihin.
–Siihen aikaan liiketoiminta oli vähän toisenlaista kuin nykyisin. Hyllyssä oli silloinkin muutama myytävä kello, mutta pääasiassa toiminta oli kellojen korjaamista.
–Nykyisellä tekniikan aikakaudella mekaaniset kellot alkavat olla aika harvinaisia, mutta muuten kellot ovat tulleet jälleen muodissa, koska niistä on tullut osa pukeutumista. Joidenkin valmistajien kellot sopivat rannekoruiksi, Heimo Pylvänäinen kertoo.

Voi oli rahaa
halutumpi maksuväline

Myös myyntiin tarkoitettujen tuotteiden hankinta oli alkuvuosina toisenlaista kuin nykyisin. Tuolloin ei tehty messumatkoja.
–Alkuvuosina kellot oli ostettava Helsingistä. Joskus isäni pakkasi ostomatkalle lähtiessään kassiinsa muutaman kilon voita. Heti sodan jälkeen oli pula vähän kaikesta, ja pääkaupunkiseudulla oli voi joskus rahaa arvostetumpi maksuväline, Heimo Pylvänäinen naurahtaa.
Vaikka Kelloliike V. Pylvänäinen on itsenäinen yritys, tekee se Kultasydän-ketjun kautta yhteistyötä muiden vastaavantapaisten liikkeiden kanssa.
–Meillä on muun muassa yhteisiä ostopäiviä, joissa korujen valmistajat esittelevät tuotteitaan. Siitä on molemminpuolinen hyöty, koska yhdessä pystymme ostamaan suuremman kappalemäärän ja valmistaja tietää vastaavasti, minkä verran hänen tarvitsee mitäkin tuotetta valmistaa, Heimo Pylvänäinen kertoo.

Uusi sukupolvi jatkaa

Nykyisellä paikallaan Porrassalmenkadun varrella liike on ollut vuodesta 1959 lähtien toimittuaan muutaman vuoden ajan sitä ennen muutaman vuoden ajan Raatihuoneenkadulla. Heimo Pylvänäinen tarttui vaimonsa Riitan ja siskonsa Leena Pylvänäisen kanssa perheyrityksen ruoriin 1960-luvun loppupuolella. Yritys on sikäli onnellisessa asemassa, että sille löytyy jatkajat nykyisten omistajien vetäytyessä pikkuhiljaa eläkkeelle.
–Tyttäremme Mervi ja Leenan tytär Ida jatkavat liiketoimintaa. Mervi suunnitteli aluksi itselleen täysin toista alaa, mutta sain houkuteltua hänet vuodeksi töihin Graanin Kultaan ja sen jälkeen hän päätti jäädä jatkamaan, Heimo Pylvänäinen toteaa.

Kari Liikanen