26.07.

Vastaako kesämökkisi vakuutus sen todellista arvoa?

Koska yhä useampi vapaa-ajan asunnoista on varusteltu ympärivuotiseen asumiseen, kannattaa se ottaa huomiooon vakuutuksia suunniteltaessa.

Vapaa-ajan asuntojen omistajat arvioivat vakuutusta tehdessään usein huolimattomasti loma-asuntonsa arvon.
Varsinaista vahinkoahan ei paraskaan vakuutus pysty ennaltaehkäisemään, mutta oikea ja oikein mitoitettu vakuutus helpottaa melkoisesti vahingon jälkeistä elämää. Avainasia on, että vakuutussopimuksessa ovat oikein rakennuksen pinta-ala sekä omaisuusarvo.
–Täyden korvauksen saamisen kannalta on olennaista, että loma-asunnon pinta-alatiedot ja valitut irtaimiston ja rakennuksen enimmäiskorvausmäärät ovat riittävät, Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen muistuttaa.
Kesämökin suurimman riskin muodostavat murtovarkaat. Poliisille tehdään vuosittain tuhansia mökkimurtoja koskevia rikosilmoituksia.
Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuun vapaa-ajan asuntoon, jonka materiaalit ja kodinkoneet ovat lähes vakituisen asunnon tasoa ja huonekalut ovat suhteellisen uusia, kannattaa hankkia riittävän laaja kotivakuutus.
Toinen vapaa-ajan asuntojen turvallisuusriski ovat tulipalot. Vaatimattomampaa tasoa olevalle loma-asunnolle riittää suppeampi vakuutus, joka korvaa palovahinkojen lisäksi muun muassa murtojen ja myrskyn aiheuttamat vahingot.
Vaikka kesämökeillä piilee lukuisia palovaaroja, on suuri osa kesämökeistä edelleen ilman toimintakuntoista palovaroitinta, vaikka ne ovat pakollisia varusteita myös loma-asunnoissa. Syrjäisemmällä seudulla sijaitsevalle mökille voi joutua odottelemaan palokuntaa hyvinkin pitkään.
Mökin omistaja tai vuokralainen on velvollinen hankkimaan vähintään yhden varoittimen jokaiseen asuinkerrokseen ja pitämään sen toimintakunnossa.
Palovaroittimen toimintakunto ja alkusammutuskeinot sekä pelastautuminen palotilanteessa olisi Virtasen mukaan hyvä käydä koko perheen voimin läpi säännöllisin väliajoin.

Kari Liikanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.