Tanssilavoille houkutellaan uusia kävijöitä

Juvalaiset Riitta ja Teuvo Auvinen kävivät pyörähtelemässä Mikkelissä Hiihtomäen lavalla.

Tanssilavoilla soi yhä monipuolisempi musiikki, mutta tanssilajien ykkösen asema ei horju.
–Valssi on selvästi suosituin ja tango tulee kakkosena, Syvälahden lavan isäntä Reijo Pynnönen sanoo.
Suosituimman kaksikon jälkeen tanssilajien nykyinen kirjo on hyvin laaja. Siinä missä ennen lavalla soi neljän tai viiden eri tyylin musiikki, päästään niissä nykyään jopa kahteenkymmeneen.
–Nuoremmalla väellä on tietenkin omat suosikkinsa ja kulloinkin soivasta musiikista vastaa tietenkin lopulta esiintyvä artisti ja yhtye.
Nimenomaan artistin perässä tanssikansa nykyään liikkuu lavalta toiselle. Metsälinnan lavalla Ristiinassa on jo useampana kesänä kaksi noussut ylitse muiden.
Matti ja Teppo sekä Neljänsuora vetävät meillä eniten yleisöä, lavaisäntä Petri Tikkanen kertoo.

Kehno sää näkyy
yleisömäärissä

Vaikka kulunut kesä ei ole tarjoillut liiemmin lämpöä tai paistetta, ollaan Syvälahdella ja Metsälinnassa tyytyväisiä kävijämääriin.
–Kelit näkyvät väkimäärässä totta kai, joten siihen nähden on oltava erittäin tyytyväinen. Lauantai-iltojen keskiarvo on meillä nyt yli 700 henkeä, Pynnönen laskee.
Juhannuksena Syvälahdella päästiin jopa ennätyslukemiin, kun tansseissa pyörähteli kahden päivän aikana 3300 henkeä.
Jari Sillanpää veti yksinään lähes yhden illan ennätysyleisömme, Pynnönen iloitsee.
Metsälinnassa on haastavista keleistä huolimatta päästy tänä kesänä jopa viime vuotta parempiin kävijämääriin.
–Väkeä on käynyt tasaisesti. Ei ole ollut oikeastaan yhtään huonoa iltaa, Petri Tikkanen sanoo.
Tanssilavojen isännät ovat yhtä mieltä siitä, että lavoille kaivataan tulevaisuudessa uusia tanssiharrastajia siitäkin huolimatta, että uutta väkeä tulee mukaan koko ajan.
–Nuoria ei tule samaa tahtia kuin iäkkäitä jää pois, Tikkanen vahvistaa.
Myös kaiken ikäisille miehille olisi tansseissa erityisen paljon kysyntää.
–Kaksi kolmasosaa kävijöistämme on naisia. Miehet eivät ehkä opi niin hanakasti uusia tanssilajeja ja jäävät siten herkemmin tulematta, Reijo Pynnönen arvelee.

Lavat etsivät
uusia asiakkaita

Molemmilla lavoilla on ryhdytty toimiin uusien harrastajien houkuttelemiseksi ja tanssilavakulttuurin ylläpitämiseksi. Yksi houkutuskeino on tanssikurssit, mutta myös ohjelmistoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota.
–Esiintyjiä pitää olla mahdollisimman monipuolisesti. Meillä oli hiljattain Jukka Poika esiintymässä ja elokuussa tulossa on lastentapahtuma, Tikkanen kertoo.

”Rohkeasti vaan mukaan”

Juvalta Mikkeliin Hiihtomäen lavalle saapuneet Riitta ja Teuvo Auvinen ovat käyneet tansseissa nuoresta pitäen.
–Silloin käytiin kolmekin kertaa viikossa, mutta nykyään noin 5–6 kertaa kesässä, pariskunta laskee.
Heidän mukanaan paikalle on saapunut Merja Ryynänen, illan musiikista vastaavan Väliaikainen-orkesterin solistin Petri Ryynäsen äiti.
–Liian harvoin tulee nykyään käytyä, mutta nyt isäntä ajoi pois kotoa, kun kuulemma touhuan siellä koko ajan jotain, Ryynänen nauraa.
Tanssimisen ja musiikin lisäksi kolmikkoa viehättää lavatansseissa niiden sosiaalinen luonne ja ihmisten tapaaminen.
Ryynänen sanoo tanssivansa itse harvoin, Auviset puolestaan viihtyvät tanssilattialla.
–Enimmäkseen tanssimme yhdessä, sen tutun ja turvallisen parin kanssa, Auviset hymyilevät.
Myös he ovat huomanneet, että miehille olisi tanssilattialla tilausta.
–Miehet selvästi ujostelevat hakea naisia tanssimaan. Rohkeasti mukaan vaan, pariskunta kannustaa ja katoaa tanssin pyörteisiin.

Elina Pennanen