Kurkilammella portit avoinna elokuun alussa

Kurkilammen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Vesa Mäkeläinen toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi tutustumaan siirtolapuutarhan alueeseen.

Kurkilammen siirtolapuutarhayhdistyksen jäsenet pitävät elokuun 1. päivänä neljän tunnin ajan tonttiensa portit avoinna vieraille. Yleisöllä on tilaisuus tutustua sekä taustayhdistyksen toimintaan että kierrellä alueella tutustumassa yhteisön asukkaisiin ja heidän pihoihinsa puolesta päivästä lähtien.
–Meille itsellemme siirtolapuutarha on vastapainoa työelämälle. Täältä ei ole kuin varttitunnin automatka kaupunkiin ja tämä on samalla sekä hyötypuutarha että vapaa-ajan asunto, yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Mäkeläinen kertoo.
Mäkeläiset varasivat Kurkilammelta itselleen tontin luettuaan vuosikymmenen vaihteessa lehdestä, että Mikkelissä on oma siirtolapuutarha. Seuraava kesä hurahti rakennuspuuhissa, mutta vuodesta 2012 lähtien Vesa ja Paula Mäkeläinen ovat viettäneet huhtikuun puolivälistä lokakuuhun saakka suurimman osan vapaa-ajoistaan Kurkilammen maisemissa.
–Järvi on tuossa aivan vieressä ja tontilta voi kävellä suoraan metsään poimimaan marjoja ja sieniä. Vaikka Viitostie on tuossa aika lähellä, eivät liikenteen äänetkään kuulu tänne saakka, joten tämä on erittäin hyvä vaihtoehto kesämökille. Rakennuskustannukset tulevat kesämökkiä edullisemmaksi eivätkä muutkaan kustannukset nouse kovin korkeiksi. Täällä on myös hyvä yhteishenki ja aina tarvittaessa löytyy talkooapua, Vesa Mäkeläinen kehuu.

Kurkilammen pihoilta voivat viherpeukalot löytää myös arvokkaita vinkkejä omille pihoilleen.

Kurkilammen siirtolapuutarhayhdistys on perustettu vuonna 1988. Nykyisin alueella on 21 mökkiä ja pari uutta on parhaillaan työn alla. Asukkaiden viihtymisestä kielinee sekin, että parilla mökillä on edelleen alkuperäiset omistajat.
–Enemmistö tästä porukasta on keski-ikäistä. Ihmisten ikääntyessä täällä on toki ollut jonkin verran vaihtuvuutta. Kuluvankin vuoden aikana on tehty yksi omistajanvaihdos.
–Juuri tällä hetkellä ei taida olla varsinaisesti myynnissä yhtään mökkiä, mutta jotkut iäkkäämmät saattaisivat olla valmiita luopumaan mökeistään, jos sopiva ostaja vain löytyy, Vesa Mäkeläinen arvioi.
Vanhin Kurkilammen kolmesta alueesta on Siemenkota, joka on jo aikoja sitten rakennettu täyteen. Uudemmalla Elopellon alueella on toistaiseksi viisi tonttia vapaana ja kaikkein uusin Viljavainion alue on toistaiseksi vielä tyhjillään.
¬–Pyrkimyksemme on, että pystyisimme järjestämään lauantaina ainakin osittain myös opastettuja kierroksia. Mutta suurin osa jäsenistämme on paikalla ja he esittelevät mielellään omia pihojaan, joten täysin omaankin tahtiinsa voivat ihmiset aluetta kierrellä, Vesa Mäkeläinen kertoo.

Kari Liikanen

Siirtolapuutarha 43