Hautausmaiden kukkavarkaat herättävät mielipahaa

Mikkelin hautausmaat ovat saaneet olla suurimmaksi osaksi rauhassa ilkivallan tekijöiltä.

Mikkelissä ovat hautausmaat saaneet olla jo useamman vuoden ajan olla melkoisen rauhassa ilkivallan tekijöiltä. Pienempää ilkivaltaa tapahtuu aina silloin tällöin, mutta läheistensä hautojen hoidosta vastaavat omaiset ovat kärsineet ne omissa nahoissaan.
Tällaisiin pienempiin kolttosiin lukeutuu muun muassa haudoille vietyjen kukkien varastelu.
Kuluvan kesänkin aikana ovat esimerkiksi Harjun hautausmaalla varkaat vieneet läheistensä haudoille omaisten tuomat kukat ainakin kahdelta haudalta.
–Kävin alkukesästä istuttamassa kukkia Harjun hautausmaalle haudatun lähiomaiseni haudalle. Mentyäni muutamaa päivää myöhemmin käymään haudalla, olivat kukat kadonneet. Niiden lisäksi oli haudalta viety myös sinne hankkimani hautalyhty, harmittelee nimettömänä pysyttelevä mikkeliläisrouva.
–Otettuani asian myöhemmin puheeksi ystävättäreni kanssa kuulin, että myös hänen äitinsä haudalta olivat kukat kadonneet samalla tavalla. Olen kuullut myös juttuja, että tuoreilta haudoilta olisi joskus anastettu jopa kukkalaitteitakin, rouva harmittelee.

Ilkivalta on edelleen
harvinaista Mikkelissä

Seurakunnan työnjohtaja-puutarhuri Sirpa Jämsä kertoo ilkivaltaa esiintyvän Mikkelin hautausmailla silloin tällöin. Hänen mukaansa se ei ole kuitenkaan niin yleistä, että ainakaan tässä vaiheessa kannattaisi vielä puhua varsinaisesta ongelmasta.
–Muutamia vuosia sittenhän täällä Mikkelissä kaadettiin hautakiviä, mutta niiden neljän vuoden aikana, jotka minä olen täällä työskennellyt, ei suurempaa ilkivaltaa ole hautausmailla sattunut, Jämsä toteaa.
Joissakin suuremmissa kaupungeissa seurakunnat ovat seurakunnat joutuneet ilkivaltaa ennaltaehkäistäkseen hankkimaan hautausmaille jopa valvontakameroita. Mikkelissä ei näin järeisiin toimiin ole kuitenkaan ollut aihetta.
–Nuoret ovat joskus tehneet Harjun hautausmaalla jotakin pienempää ilkivaltaa, ja joskus meille on tullut juuri haudoilta kadonneisiin kukkiin liittyviä ilmoituksia. Mutta kyllä ne ovat tähän saakka olleet Mikkelissä sen verran harvinaisia, ettei tällaisia tapauksia ole sattunut edes vuosittain.
–Kuulin nyt ensimmäisen kerran, että myös hautalyhty on varastettu, Jämsä toteaa.

Kari Liikanen