23.06.

Mikkelissä tehtiin lääketieteellisesti uraa uurtavaa tutkimusta

Hannu Paajanen letkauttaa osittain mikkeliläislähtöisen tutkimuksen passittavan kirurgian oppikirjassa olevat ohjeet osin päivitettäviksi.

Mikkelin keskussairaalassa käynnistyi vuonna 2010 tutkimus, joka nyt tulosten selvittyä mullistaa tulehtuneiden umpilisäkkeiden hoitokäytäntöjä ympäri maailmaa.
Tutkimuksen käynnistävinä voimina ja idean isänä olivat Mikkelin keskussairaalassa ja Lääkärikeskus Ikiomassa työskentelevä professori Hannu Paajanen sekä tutkimusta johtanut TYKS:in päivystyskirurgian ylilääkäri Paulina Salminen ja professori Juha Grönroos. Paajasen mukaan yksi syy tutkimukseen oli se, että näihin päiviin saakka on tulehtuneen umpilisäkkeen automaattisena hoitomuotona käytetty pelkästään umpilisäkkeen poistoa.
–Leikkauspäätökset tehdään usein ilman tutkimuksellista faktaa, ikään kuin perinteitä vaalien. Halusimme tällä tutkimuksella kyseenalaistaa sen perinteen, koska nykyaikainen lääketiede ei voi perustua perinnetietoon. Sen on perustuttava tutkimukseen pohjautuvaan tietoon, Paajanen toteaa.
Kaikkiaan kuuteen sairaalaan laajenneeseen tutkimukseen osallistui 530 potilasta, joista antibioottikuurin jälkeen vain joka neljäs joutui turvautumaan kirurgin veitseen. Mikkelistä tutkimukseen osallistui 54 potilasta.

Uusi hoitokäytäntö
tuo tuntuvat säästöt

Paajanen uskoo hoitokäytäntöihin tulevan muutoksen tuovan myös tuntuvia säästöjä.
–Umpilisäkkeen poistot tehdään usein öisin, joten ne tulevat maksamaan aika paljon, koska toteuttamiseen tarvitaan monen ihmisen työpanosta. En ryhdy arvioimaan tarkasti, paljonko uusi hoitokäytäntö tuo esimerkiksi Mikkelin keskussairaalalle säästöjä, mutta varovaisenkin arvion perusteella puhutaan vuositasolla sadoistatuhansista euroista, Paajanen toteaa.
Kansantaloudellisesti on hoitokäytännössä tehtävällä muutoksella mittava merkitys. Suomessa poistetaan vuosittain noin 6 000 umpilisäkettä, joista noin 80 prosenttia on lieviä ja niistä suurin osa (70-80%) lääkkeillä hoidettavia.
Paajanen kiittelee sekä Mikkelin keskussairaalaa että tutkimustyöhön osallistunutta henkilökuntaa ja erityisesti ensiavussa työskentelevää tutkimushoitaja Marjo Hämäläistä.
–Ilman heitä tätä kansainvälisestikin huomiota saavuttanutta tutkimusta olisi ollut mahdoton suorittaa, Paajanen toteaa.
Umpilisäkkeen antibioottihoitotutkimus julkaistiin yhdessä maailman parhaassa lääketieteen julkaisusarjassa eli amerikkalaisessa JAMA:n kesäkuun numerossa.

Kari Liikanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.