28.06.

Metsät ovat syyskesällä herkkuja tulvillaan

Mustikan kukinta ja pölytys onnistuivat tänä keväänä paremmin kuin kymmeniin vuosiin.

(Kuva: Hannu Nousiainen, Luke)

Metsissä kypsyy tänä kesänä ennätysmäisen runsas marjasato. Mustikan kukinta oli vilkkain 20 vuoteen ja myös puolukka ja suomuurain ovat molemmat kukkineet runsaasti.
Metsämarjasadon runsaus perustuu pitkään ja lämpimään syksyyn ja lumiseen talveen. Marjojen kukka-aiheet muodostuvat syksyllä ja esimerkiksi mustikan varvut talvehtivat hyvin paksun lumipeitteen suojassa. Mustikan kukinnan aikaan oli toki viileää, mutta suoranaisilta hallaöiltä vältyttiin ja kylmien säiden ansiosta kukinnot kestivät normaalia pitempään, joten pölytyskin onnistui normaalikevättä paremmin.
Sadon lopullinen onnistuminen on nyt kiinni lähinnä siitä, kuinka paljon sataa vettä kypsymisvaiheessa. Mikäli sää suosii, on mustikkasato tänä vuonna monin paikoin noin 30 kiloa hehtaarilla. Mutta jo viikonkin kuivuusjakso voi vaikuttaa marjojen kokoon ja osa raakileista varisee maahan kuivuuden vuoksi.
Kevään ja alkukesän viileät säät viivästyttävät todennäköisesti sadon kypsymistä noin viikolla, joten Luonnonvarakeskus arvioi mustikan pääsadon olevan Etelä-Savon korkeudella poimintakypsää heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa. Ensimmäisinä päivinä voi mustikoita joutua poimimaan hieman valikoiden, sillä marjat näyttäisivät kypsyvän hieman epätasaisesti.

Myös sieniä on
luvassa paljon

Suomuuraimen kukinta alkoi ennen kesäkuun puoltaväliä ja se on jatkunut puustoisilla korpisoilla näihin päiviin saakka. Senkin kukinta alkoi 10–14 vuorokautta keskimääräistä myöhemmin. Viime vuosina suomuurainsatoja ovat alentaneet avosoilla vierailleet hallat sekä kovat tuulet ja sateet, jotka ovat piiskanneet kukkia niin, että pölyttävät hyönteiset eivät ole terälehdettömiä kukkia löytäneet.
Tänä vuonna soiden mätäspinnoilla on riittävästi kosteutta ja aurinkoiset päivät lähiviikkoina voisivat vaikuttaa suomuurainsadon kehittymiseen suotuisasti. Todellisen sadon määrän kertoo kuitenkin vasta suppujen lukumäärä.
Puolukan kukinta alkoi Etelä-Suomessa juhannusviikolla ja puolukan arvioidaan kypsyvän Etelä-Savon korkeudella poimittavaksi elokuun lopussa ja syyskuun alkupuolella.
Myös sienivuodesta odotellaan normaalia parempaa. Humuskerrokseen on kertynyt kosteutta riittävästi, joten humuskerroksessa olevat sienirihmastot ovat saneet kasva rauhassa.
Ensimmäisiä ruokasieniä, muun muassa voi- ja männynherkkutatteja, on popsittu jo parempiin suihin Etelä-Savonkin alueella.

Kari Liikanen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.